Đurić: Više od 30 incidenata na Kosovu za dve sedmice

Raste verski ekstremizam

Đurić: Više od 30 incidenata na Kosovu za dve sedmice

Srbija -
Direktor Kancelarije za KiM podsetio i da su na imovini Srba ispisivane parole na arapskom jeziku i one kojima se veliča Islamska država, ukazavši da to pokazuje i da verski ekstremizam i fanatizam počinje da uzima maha kod dela Albanaca na KiM

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je u poslednje dve sedmice nad Srbima i njihovom imovinom na KiM bilo više od 30 incidenata i da niko od počinilaca nije otkriven. Đurić je na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju naglasio da su incidenti učestali posle utakmice Srbija-Albanija u Beogradu, a da su ekstremisti koji su napadali Srbe i ispisivali parole još uvek nekažnjeni.

On je podsetio da je istovremeno došlo do napada na objekte Albanaca u centralnoj Srbiji i da su državni organi sve slučajeve rešili i otkrili odgovorne. Prema njegovim rečima, tokom incidenata posle fudbalske utakmice na prištinskim medijima nije se mogla čuti nijedna reč o ugrožavanju bezbednosti Srba na KiM, a umesto toga, kako je rekao, mogli smo da vidimo podgrevanje atmosfere u kojoj je Priština ćutala i ćuti.

Đurić je podsetio i da su na imovini Srba ispisivane parole na arapskom jeziku i one kojima se veliča Islamska država, ukazavši da to pokazuje i da verski ekstremizam i fanatizam počinje da uzima maha kod dela Albanaca na KiM. Ponovivši da je stav Srbije da na KiM bude omogućena bezbednost za sve građane, Đurić je u tom konktekstu ukazao na neophodnost što bržeg formiranja prištinske vlade, uz učešće Srpske liste.

On je naveo da se to što još uvek nije formirana "pokrajinska vlada direktno reflektuje i na sprovođenje Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga Beograda i Prištine".

"Potrebno nam je hitno formiranje pokrajinske vlade", rekao je Đurić, naglasivši da je Srpska lista učešćem u pokrajinskoj vladi spremna da doprinese stabilnosti i većoj bezbednosti za sve u pokrajini.

Sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju prisustvovali su predstavnici Srpske liste, načelnici okruga i predsednici srpskih opština sa teritorije KiM, koji su govorili o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji. Na sednicu, iako su pozvani, nisu došli predstavnici UNMIK-a, Kfora i Euleksa, što je član odbora Momir Stojanović (SNS) oštro osudio, ocenivši da time pokazuju svoj odnos prema bezbednosnoj situaciji na KiM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track