KO ĆE TO DA PLATI: Kraljevo svetli i usred dana!
Foto: Wikipedia

Javnu rasvetu ne isključuju

KO ĆE TO DA PLATI: Kraljevo svetli i usred dana!

Srbija -
U ElektroSrbiji kažu da je krivac stari sistem daljinskog uključivanja i isključivanja koji je podložan kvarovima

KRALJEVO - Lampe na stubovima ulične rasvete u širem centru Kraljeva već nedeljama svetle po čitav dan, zbog čega građani negoduju, smatrajući da će taj ceh oni platiti, a nadležni u gradskoj Direkciji za planiranje i kraljevačkoj Elektrosrbiji tvrde da je problem rešiv, ali da je za to neophodno strpljenje.

Tamara Utvić iz Službe za odnose sa javnošću Elektrosrbije kaže da je stari sistem daljinskog uključivanja i isključivanja rasvete podložan kvarovima, zbog čega je u toku prelazak na novi sistem upravljanja javnom rasvetom."Taj proces jeste malo duži i zahteva strpljenje i razumevanje, kako potrošača, tako i lokalnih samouprava.Kada sistem u potpunosti bude zamenjen, neće više biti takvih ispada", navela je Tamara Utvić.

Ona je apelovala na nadležne u Direkciji za planiranje i izgradnju, u čijoj nadležnosti je javna rasveta, da čim primete nepravilnosti u radu javne rasvete ili eventualni kvar odmah informišu nadležne u elektrodistribucijama u devet opština i gradova koje pokriva Elektrosrbija.Direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Nenad Nerić kaže da problem nije u nadležnosti njegovog preduzeća i da javna rasveta gori i danju i noću zbog problema na takozvanom uređaju MTK - mrežna tonfrekventna komanda, koji je u nadležnosti kraljevačke Elektrodistribucije.

Uređaj MTK se nalazi u Čačku. Kada "iskoči", njegovu funkciju preuzima pomoćni uređaj u Kruševcu, kaže Nerić.Prema njegovim rečima, "problem je nastao kada signal MTK uređaja iz Kruševca nije mogao po snazi da odradi ono što je bilo potrebno kako bi se isključila javna rasveta".

Direkcija je preduzela mere za evidentiranje potrošnje, naveo je Nerić i dodao da će to javno preduzeće u poravnanju sa kraljevačkom Elektrodistribucijom tražiti da im se smanji račun za električnu energiju u iznosu potrošenom mimo njihove volje.

Građani strahuju da će krajnji ceh platiti oni sami, kroz uvećane račune za utrošenu električnu energiju.Zabrinuti su i jer kvar na daljinskom sistemu "zbunjuje" i tarifne lampice na strujomerima, zbog čega često gube evidenciju o vremenu korišćenja jeftinije tarife struje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track