PALA VLAST U KRAGUJEVCU: I Čedini smenili predsednika Skupštine Sašu Milenića
Foto: Tanjug

Sednica o smeni Veroljuba Stevanovića

PALA VLAST U KRAGUJEVCU: I Čedini smenili predsednika Skupštine Sašu Milenića

Srbija -
Smenu čelnika lokalne samouprave zatražila je odbornička grupa opozicione Srpske napredne stranke, koja je zajedno sa koalicionim partnerima, pre dve sedmice, podnela inicijativu za razrešenje predsednika Skupštine grada Saše Milenića i njegovog zamenika Milana Uroševića
1 / 6 Foto: Tanjug

KRAGUJEVAC - Predsednik Skupštine Kragujevca Saša Milenić razrešen je danas glasovima većine odbornika u toj Skupštini. Za razrešenje je glasalo 48 od prisutnih 86 odbornika, dva listića su nevažeća, a 37 listića nije upotrebljeno.

Sednica na kojoj će se odbornici kragujevačke Skupštine izjašnjavati tajnim glasanjem o smeni gradske vlasti počela je danas oko 9 sati.

"Sve je ovo neregularno i građani Kragujevca su izgubili Skupštinu, jer je ovo odluka koja je diktirana iz Beograda. To je direktno obračunavanje sa izbornom voljom Kragujevca", kazao je Milenić novinarima nakon razrešenja.

Da se Milenić razreši glasalo je više od vladajuće većine koju čine Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS), Demokratska stranka Srbije (DS S), Pokret za naš grad (bivši G17 plus), Srpski pokret obnove (SPO), Jedinstvena Srbija (JS) i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

U glasanju je učestvovao i jedan odbornik Demokratske stranke (DS) koja je sada opozicija, tri odbornika iz Liberalno demokratske partije (LDP), jedan iz Socijaldemokratske stranke (SDS) i jedan iz partije Zajedno za Šumadiju. Milenić je pre razrešenja kazao da se ne radi samo o personalnoj promeni, već se otvara procedura promene vlasti u lokalnoj samoupravi.

"Ovde se vlast menja glasovima onih koji su izabrani na listi Zajedno za Šumadiju koju je predvodio gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i oni sada čine skoro 20 odsto, odnosno, svaki peti čini tu novu skupštinsku većinu i to je jako ozbiljan problem", naveo je on.

Čeda Jovanović traži isključenje svojih odbornika

Gradonačelnik Stevanović, saopštio je danas da su odbornici LDP podržali inicijativu SNS o razrešenju Milenića, ali nije precizirao da li su to učinila sva tri odbornika LDP. Stevanović je za skupštinskom govornicom rekao da ga je lider LDP Čedomir Jovanović telefonom obavestio da će preduzeti mere isključenja iz stranke tih odbornika.

"Malo pre sam imao telefonski razgovor sa Čedomirom Jovanovićem, koji je bio poprilično uzrujan, jer su neki njegovi odbornici podržali SNS u smeni Milenića", rekao je Stevanović.Odbornici LDP-a su do danas bili deo vladajuće koalicije u kojoj su bili i "Zajedno za Šumadiju" i Demokratska stranka.

Podsetimo, desetu godinu za redom, gradsku vlast u Kragujevcu predvodi Zajedno za Šumadiju (ZZŠ), čiji je lider Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca.

Smenu čelnika lokalne samouprave zatražila je odbornička grupa opozicione Srpske napredne stranke, koja je zajedno sa koalicionim partnerima, pre dve sedmice, podnela inicijativu za razrešenje predsednika Skupštine grada Saše Milenića (ZZŠ) i njegovog zamenika Milana Uroševića (SPO).

Od ukupno 87 odbornika u kragujevačkoj Skupštini inicijativu za sazivanje sednice i smenu vlasti, kao i imanovanje novih kadrova na gradskim funkcijama, potpisalo je 44 odbornika iz SNS, SPS, DSS, SPO i Pokreta za naš grad Nebojše Zdravkovića.

Kragujevački naprednjaci, kako je ranije više puta izjavio šef odborničke grupe SNS Radomir Nikolić, traže promenu vlasti jer aktuelna loše upravlja javnim finansijama zbog čega je Kragujevac pred bankrotom, a preduzeća i ustanove imaju teškoće u poslovanju.

Reagujući na te izjave, Stevanović je odgovarao da plate u preduzećima i ustanovama kasne, ali ne mnogo, kao i da je gradska vlast, kako je rekao, izložena političkim pritiscima s vrha države, koja je tom gradu za polovinu smanjila transferna sredstva.

SNS i kolacioni partneri za novog predsednika Skupštine predlažu Milana Uroševića (SPO) dosadašnjeg zamenika predsednika tog tela, a Slavicu Kominicac (SPS) za zamenika predsednika Skupštine.

Ukoliko na današnjoj sednici bude izabrano novo rukovodstvo gradske Skupštine, očekuje se da će nov saziv odmah zatražiti sednicu po hitnom postupku kako bi se odbornici izjašnjavali o razrešenju gradonačelnika Stevanovića i imenovanju Radomira Nikolića za prvog čoveka Kragujevca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track