KRUŠEVAC: Zbog štrajka sutra samo prvaci kreću u školu
Foto: Beta

Štrajk upozorenja

KRUŠEVAC: Zbog štrajka sutra samo prvaci kreću u školu

Srbija -
Sve škole u Kruševcu, srednje i osnovne, osim škola u Čitluku i Parunovcu, su naše članice i prema informacijama koje imam sutra će održati samo prijem za prvake. Profesori će, naravno, biti u školama, ali nastava se neće držati rekao je predsednik Unije u tom gradu Dobrivoje Mladenović

KRUŠEVAC - U osnovnim i srednjim školama u Kruševcu sutra neće biti nastave jer su se članice odazvale pozivu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije da se prvog školskog dana održi štrajk upozorenja i obavi prijem jedino đaka prvog razreda, rekao je danas predsednik Unije u tom gradu Dobrivoje Mladenović.

"Sve škole u Kruševcu, srednje i osnovne, osim škola u Čitluku i Parunovcu, su naše članice i prema informacijama koje imam sutra će održati samo prijem za prvake. Profesori će, naravno, biti u školama, ali nastava se neće držati", rekao je Mladenović.

Na protest u Beograd, koji je USPRS zakazao za sutra u podne će, kako je dodao, iz Kruševca krenuti stotinak prosvetara, odnosno dva autobusa. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži da se iz najavljenog smanjenja zarada u javnom sektoru izuzmu prosvetni i zdravstveni radnici, da se utvrdi kratkoročna i dugoročna strategija rešavanja viškova zaposlenih i zaustavi nepotrebno uvođenje novih lica u obrazovni sistem.

Takođe traže da se, uz učešće predstavnika reprezentativnih sindikata, donese zakon o platama na bazi platnih razreda do kraja ove, uz primenu od početka naredne godine. U Kruševcu ove godine, prema podacima Gradske uprave, u prvi razred osnovne škole polazi 1.180 đaka, odnosno za četrdesetak manje nego prošle godine, a u školske klupe u tom gradu seda ukupno oko 16.500 osnovaca i srednjoškolaca.

Ove godine, kako je rečeno u službi za društvene delatnosti, Grad Kruševac je preko Budzetskog fonda za populacionu politiku obezbedio poklone za prvake - publikaciju "Prvanka" i poklon čestitku u vrednosti od hiljadu dinara, a za te namene je utrošeno je 1,42 miliona dinara.

Pravo na besplatne udzbenike ove školske godine ostvaruje 249 učenika osnovnih i 41 u srednjim školama, a Pravilnik Fonda za populacionu politiku predviđa da pravo na besplatne udzbenike ima treći i četvrti đak u porodici - učenik osnovne i srednje škole, pod uslovom da se ostala, starija deca u porodici nalaze na školovanju u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

U Službi za društvene delatnosti Grada su naveli da su prilikom planiranja investicija za ovu godninu u oblasti obrazovanja prioriteti bili sanacija krovova, sanitarnih čvorova i zamena stolarije na školskim objektima. Prema podacima te službe, u ovoj godini su do sada na školskim objektima urađeni radovi čija je ukupna vrednost oko 13,6 miliona dinara, dok bi do kraja godine za istu namenu iz lokalnog budžeta trebalo da bude izdvojeno još oko 24 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track