NA ROBIJU U 84: Novosađanin umesto da plati kaznu izabrao zatvor!
Foto: Kurir

Najavio štrajk glađu iza rešetaka

NA ROBIJU U 84: Novosađanin umesto da plati kaznu izabrao zatvor!

Srbija -
U policiji su mi kasnije rekli kako je koleginica napravila grešku, ali meni kao čoveku, koji je puno toga pretrpeo u životu i do svoje 84. godine nije platio kaznu, čak, ni kao vozač, zasmetalo je to što sam osetio da mi se policajac podsmeva, kaže Mićo Kozarac

NOVI SAD - Imam pune 84 godine i nikada nisam napravio bilo kakav, pa ni saobraćajni prekršaj, a sad ću zbog prelaska Bulevara oslobođenja u blizini mog stana otići na pet dana u zatvor - ogorčen je Mićo Kozarac, Novosađanin, koji je nedavno dobio pravosnažnu presudu na osnovu koje mu za prelazak saobraćajnice na mestu gde to nije dozvoljeno, kako je utvrdila policija, sleduje zatvorska kazna.

Kozarca je, naime, policajac 10. novembra prošle godine fotografisao prilikom prelaska Bulevara oslobođenja i hteo da mu odmah naplati kaznu. Kozarac je to odbio, jer je smatrao da je saobraćajnicu prešao na više od 100 metara od obeleženog pešačkog prelaza, a to, po njemu, zakon dozvoljava.

- Siguran sam, i nakdandno sam proverio, da sam Bulevar prešao na oko 140 metara od označenog prelaza, pošto sam to učinio pored saobraćajnog znaka, pa sam udaljenost lako izračunao - kaže Kozarac.

- Policajac, koji me je zaustavio, tvrdio je drugačije, da je to manje od 100 metara, tako da ja zapisnik na licu mesta nisam potpisao i odbio sam da platim kaznu. Slučaj je posle Rešenja Policijske uprave u Novom Sadu o kazni od 5.000 dinara, a zatim i posle žalbe Kozarca, stigao i u Prekršajni apelacioni sud.

- Sud je potvrdio rešenje policije i odbacio moju žalbu, ne uvaživši argumente koje sam izneo - kaže Kozarac.

- U policiji su mi kasnije rekli kako je koleginica napravila grešku, ali meni kao čoveku, koji je puno toga pretrpeo u životu i do svoje 84. godine nije platio kaznu, čak, ni kao vozač, zasmetalo je to što sam osetio da mi se policajac podsmeva, a potom me je zabolelo i to što su u policiji i sudu uvažili samo njegov stav, bez saslušanja koleginice, koja je mogla da posvedoči o tome šta se desilo. Praktično, imali smo njegove fotografije i njegovu reč protiv moje reči, i sud je tome jednostrano poverovao.

Pogođen takvim epilogom, naš sagovornik je odlučio da kaznu ne plati, već da kao vid protesta, i to u svojim poznim godinama, umesto toga ode u zatvor.

- Ne želim da plaćam kaznu za prekršaj, koji nisam počinio - odlučan je Kozarac.

- U 84. godini života po prvi put ću otići u zatvor. Pre osam dana primio sam sudsko rešenje i sada mi preostaje samo da čekam, kada će me pozvati na izdržavanje kazne. Kao dodatni vid protesta odlučio sam da u zatvoru, za tih pet dana, ne uzimam ni hranu, niti vodu, već da uzimam samo lekove.

( Večernje novosti)

Najčešće plaćaju

U Prekršajnom sudu u Novom Sadu od početka godine do kraja juna doneto je 7.105 rešenja, kojima se izrečena novčana kazna usled neplaćanja zamenjuje kaznom zatvora. Kako navode u sudu, svakih 1.000 dinara novčane kazne se zamenjuje u jedan dan zatvora.Od ukupnog broja donetih rešenja, na izdržavanje kazne upućeno je 188 lica, dok 80 odsto od preostalog broja rešenja o zameni novčanih kazni u kaznu zatvora nije moglo da se uruči poštom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track