NAPETO U PREŠEVU, BUJANOVCU I TRNOVCU: EDB seče struju neplatišama i nelegalne priključke!
Foto: Kurir

Uz pratnju policije

NAPETO U PREŠEVU, BUJANOVCU I TRNOVCU: EDB seče struju neplatišama i nelegalne priključke!

Srbija -
Monteri, uz pratnju policije, krenuli su da iseku struju svim dužnicima sa teritorije Preševa, Bujanovca i Vranja koji imaju ogromna dugovanja prema EPS ili godinama kradu električnu energiju

BEOGRAD - Na 13 lokacija u Vranju, Bujanovcu, Preševu, Velikom Trnovcu od ranog jutra vrši se isključenje i obustava isporuke električne energije uz asistenciju policije svim neredovnim platišama.

Naime, reč je o potrošačima koji imaju velika dugovanja prema elektrodistribuciji Vranje ili su se sami nelegalno priključili na mrežu, posle isključenja.

Inače ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je da je na području Pčinjskog okruga u toku akcija za sprečavanje višegodišnje krađe struje.

Stefanović je rekao da je akcija policije i Elektroprivrede Srbije počela jutros u šest sati, u šest kuća i četiri privredna objekta.

Građani u opštinama Bujanovac i Preševo, prema podacima Elektrodistribucije, imaju milionske dugove za struju. "Hoćemo da pokažemo da bez obzira da li je neko Srbin, Albanac ili pripadnik bilo koje druge nacije mora da plaća struju i mora da se ponaša zakonito, da ne može da švercuje narkotike i ne može da ima ilegalno oružje", kazao je Stefanović i dodao da je plaćanje struje državno, a ne nacionano pitanje.

Stefanović je naveo da je uloga policije pružanje asistencije radnicima Elektrodistribucije i da "neće biti dozvoljeno nikome" da radnike napada fizički i preti njihovoj bezbednosti "zato što su došli da obave svoj posao".

"Ne radi se o etničnom sukobu, radi se o sukobu ljudi koji rade svoj posao i kriminalaca. Mi smo i danas u Velikom Trnovcu i danas ćemo u Velikom Trnovcu seći struju onima koji je ne plaćaju. I ne samo tu, nego i na svakom drugom mestu. Struja se seče i u Vranju Srbima i Romima koji je ne plaćaju, pa ćemo tako seći i Albancima", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, konstatovano je da su Elektrodistribicija Vranje i EPS Srbije krađom struje oštećeni za više od 1,3 miliona dinara.Ministar je naveo da je policija utvrdila razne modalitete krađe i nelegalnog korišćenja električne energije i da će protiv osumnjičenih biti podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Stefanović je precizirao da su na području Vladičinog Hana, Vranja, Preševa i Bujanovca, uključujući i selo Veliki Trnovac, pregledani merni uređaji koji mere potrošnju električne energije i da su od ukupnog broja kontrolisanih mernih mesta, četiri u vlasništvu privrednih subjektata, a 14 porodična domaćinstva.

Ministar je naveo da je prekinuto dalje snabdevanje električnom energijom tih domaćinstava i najavio da će akcija biti nastavljena.

Ministar unutrašnjih poslova je dodao da su sticajem okolnosti u incidentu koji se dogodio 31.jula u Velikom Trnovcu kod Bujanovca, kada je E.S.(46) metalnom štanglom napao radnike Elektrodistribucije koji su mu isekli struju zbog nelegalnog priključenja, svi radnici Elektrodistribucije u Bujanovcu bili Albanci, a da su Albanci bili i policajci koji su ih obezbeđivali.

"Dakle, nije u pitanju nacionalni predznak, čovek nije hteo da plaća struju i mislio je da će to tako da traje 100 godina. Taj koji je udario šipkom po vozilu radnika Elektrodistribucije će za to da odgovara, podneta je prijava i nema govora da će biti pošteđen", kazao je Stefanović.

Stefanović je naveo da je policija danas u opštinama Pčinjskog okruga, među kojima su Vranje, Bujanovac i Preševo, pretresla i nekoliko privatnih kuća prema dojavama da njihovi vlasnici švercuju narkotike ili da imaju ilegalno oružje.

Direktor Elektrodistribucije u Vranju Zoran Knežević rekao je ranije da u opštini Bujanovac često napadaju montere Elektrodistribucije prilikom isključenja struje. Poslednji takav napad se dogodio 31. jula.

Akcija se nastavlja tokom čitavog dana.

Formirana radna grupa za unapređenje rada policije

Stefanović je istakao da će Ministarstvo u narednom periodu raditi na unapređenju rada policije i da je u tom cilju osnovana radna grupa.

"Neophodno je raditi na vraćanju ugleda policije i većem uključivanju policije u lokalnoj zajednici. Nivo obučenosti policije za obavljanje policijskih poslova se mora povećati", naglasio je Stefanović.

On je podsetio da je jedan od prioriteta Vlade Srbije suzbijanje šverca narkotika, akcizne i druge robe, kao i sprečavanje krađe električne energije, i da je s tim u vezi potrebno da Policijska uprava u Vranju poveća aktivnosti na suzbijanju tih pojava. Ministar je ukazao da je materijalni položaj policajaca loš i da su nepovoljni uslovi rada prisutni u gotovo svim policijskim upravama u Srbiji, ali da će se u narednom periodu uložiti napor kako bi se ti problemi rešili.

"Potrebno je ostvariti maksimalne uštede na svim nivoima i postići bolje rezultate u radu", poručio je Stefanović.Ministar je istakao da policija ne sme biti u sprezi sa kriminalom, i da će se u cilju iskorenjivanja te pojave obavljati intezivne provere prihoda i imovinskog stanja, ne samo rukovodećih radnika nego i drugih pripadnika policije.

Stefanović je ukazao i da je od izuzetne važnosti da međunacionalni odnosi na prostoru Pčinjskog okruga budu na veoma visokom nivou i da policija prema svim građanima mora da se ponaša ravnopravno, da svoj posao obavlja profesionalno i u skladu sa zakonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track