Narednog meseca trajno otvaranje prelaza sa Rumunijom
Foto: Sasa Urosev

Neće više biti slepo crevo

Narednog meseca trajno otvaranje prelaza sa Rumunijom

Srbija -
Očekuje da će granični prelazi Nakovo-Lunga kod Kikinde, Vrbica - Valkanj u opštini Čoka i Jaša Tomić- Fenj kod Sečnja, imati status međunarodnog treće kategorije

KIKINDA - Nakon rekonstrukcije, trajno otvaranje!

Između 8. i 12. novembra očekuje se trajno otvaranje tri nekadašnja malogranična prelaza između Srbije i Rumunije koji će, kako je najavljeno, biti prekategorisani u međunarodne treće kategorije. Za Kikinđane, od kojih je prelaz Nakovo-Lunga udaljen devet kilometara, ali i žitelje ovog dela Banata pa i šire, to je potvrda da više neće biti slepo crevo u predvorju EU.

Protok ljudi i robe odvijaće se neometano, a put do Temišvara i njihovog frekventnog aerodrome biće znatno kraći nego da koriste nege druge prelaze. Na rumunskoj strani radovi su skoro gotovi, a na našoj su u punom jeku:

-Za rekonstrukciju prelaza biće uloženo nešto više od 21 milion dinara. Od te sume, JP “Putevi Srbije” je za proširenje kolovoza opredelilo 15 miliona. Opština Kikinda izdvojila je četiri miliona za instaliranje automatske rampe, kontrolne kućice, ograde, kvalitetnije rasvete i adaptaciju objekta u kom će boraviti carinska služba i policija. Još 1,1 milion utrošiće se za postavljanje optičkog kabla- nabraja Saša Tanackov, starešina Sekretarijata za lokalno ekonomski razvoj i turizam opštine Kikinda.

Sagovornik Kurira ističe da rumunska strana zahteva da sva tri prelaza budu istovremeno otvorena. Ukazuje da će Evropska komisija, najverovatnije, odlučiti da se međunarodni prelazi na aerodromima u Rumuniji, uvrste u šengenski bezvizni sistem:

-Za opremanje i otvaranje ostalih prelaza uslovi će, nesumnjivo, biti složeniji. Rumuni su nam stavili do znanja da više neće biti zainteresovani za otvaranje ovih prelaza ako se to ne učini sada. Iz tog razloga je ovo istorijska prilika za nas- izričit je Tanackov.

Ako se na sva tri prelaza rampe u dogovorenom roku trajno podignu, Srbiji i Rumuniji će na raspolaganju biti između četiri i pet miliona evra iz IPA cilkusa prekogranične saradnje. Ta sredstva iskoristiće se kako bi se ovi prelazi doveli na nivo šengenskog standarda.

U šoping i na posao

Potreba Rumuna za radnom snagom je evidentna. Sada se otvara mogućnost da radnici iz pograničnih banatskih opština u susednoj zemlji nađu posao. I brzo stižu na radno mesto. Svaki put kad je prelaz Nakovo-Lunga privremeno otvaran na tri dana, tuda je, u proseku, prošlo 1.300 putnika. Kad su nedavno u Kikindi održani “Dani ludaje”, iz Rumunije je došlo oko 3.000 gostiju. Najveći broj stigao je upravo preko ovog prelaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track