NIŠ U MRAKU: Zbog praznog budžeta EPS Nišlije ostavio bez struje!

NIŠ U MRAKU: Zbog praznog budžeta EPS Nišlije ostavio bez struje!

Srbija -
Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković saopštio je da je dug za struju posledica manjka para u budžetu, najavio da će račun biti plaćen ali upozorio da će se to odraziti na ostala budžetska davanja uključujući i socijalu

NIŠ - Niš je u nedelju uveče ostao u totalnom mraku, jer je po nalogu EPS snabdevanja elektrodistributivno preduzeće „Jugoistok“ isključilo javnu rasvetu zbog duga od 62 miliona dinara.

Direktor „Jugoistoka“ Darko Bulatović ističe da su gradonačelnik Zoran Perišić i gradsko veće opomenuti da će grad ostati bez struje ukoliko ne izmire dug.

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković saopštio je da je dug za struju posledica manjka para u budžetu, najavio da će račun biti plaćen ali upozorio da će se to odraziti na ostala budžetska davanja uključujući i socijalu.

- Prema EPS snabdevanju grad ima dug od 62 miliona i još 267 iz prethodnog perioda koje isplaćuje kroz reprogram. Dug prema EPS snabdevanju dospeo je pre dvadeset dana, upozorili smo gradske strukture da treba da ga plate dobili smo odgovor da oni rade sve što mogu, ali da nemaju dovoljno novca. Prošle nedelje smo ih ponovo upozorili, dali rok od tri dana za plaćanje i zapretili isključenjem. Kako ni tada račun nije plaćen ugasili smo javnu rasvetu. Čim budu platili račun struje će ponovo biti – kazao je Bulatović.

Slavković je najavio da će isplata duga početi odmah i da će Niš dobiti javnu rasvetu.

- Već u toku današnjeg dana uplatićemo tridesetak miliona dinara a za petnaest dana ostatak. Ovo što se desilo je posledica slabog punjenja budžeta i činjenice da smo od prethodne vlasti nasledili 27 miliona evra kredita. Za kredit od tri miliona evra uzet od AIK banke samo na ime kursnih razlika platili smo petnaest miliona dinara. Uradićemo rebalans budžeta ali to neće suštinski promeniti stvari je novca nema – kazao je Slavković.

Nišlije su najavile da će u sredu organizovati protest na Trgu Kralja Milana pod geslom „Ugasimo mrak“, ukoliko javna rasveta do tada ne bude uključena.

M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track