OBOREN GINISOV REKORD:  Pljeska od 56 kilograma u Leskovcu!
Foto: A Davinic

25. roštiljijada Leskovačka

OBOREN GINISOV REKORD: Pljeska od 56 kilograma u Leskovcu!

Srbija -
Ivan Đorđević (37) i Nikola Petrović (22) iz „MK mesare“ napravili su pljeskavicu prečnika 162 santimetra i debljine 2,5 centimeta,a pekla aw više od sat vremena

LESKOVAC – Oboren Ginisov rekord!Ivan Đorđević (37) i Nikola Petrović (22) iz „MK mesare“ napravili su i ispekli najveću pljeskavicu na svetu od 56 kliograma mesa. Prečnika 162 centimetra i debljine 2,5 centimetra u trenutku stavljanja na ogromnu skaru u centru leskovačke Roštiljijade pljeskavica se polako pekla više od sat vremena. Uz zvuke trubača orkestra Milana Nikolića „Donje“ iz obližnje Grdelice , više hiljada Leskovčana i gostiju iz zemlje i inostranstva iščekivalo da se pljeskavica ispeče i obori rekord.Prvi pokušaj obaranja rekorda je uspeo, ispečena pljeskavica prečnika 147 cm rekao je za Kurir predsednik žirija Zoran Todorović.- Nema nikave posebne tajne u pravljenju najveće pljeskavice na svetu: dobro meso, dobra obrada i iskustvo, kaže za Ivan Đorđević koji šestu godinu za redom povećava svetski i svoj lični rekord u veličini i težini, napravljene i ispečene pljeskavice. Inače, ekipa MK mesare je i ove godine bila jedina koja je učestvovala u ovom poduhvatu.

Ipak, iskusni roštiljdžija Ivan Đorđević kaže da bi voleleo da se još neko prijavio i da ovo stavrno bude takmičenje, kao što je nekada bilo. Da ima izazivača, pobednika i poraženih, kojima je pukla ili od manje mesa napravljena pljeskavica.

Ljubiša Nikolić, direktor fabrike ‘’MK Mesare’’ kaže da je motiv zbog koga ova mesara i dalje sponzoriše takmičenje za najveću Ginisvu pljeskavicu, želja da se očuva tradicija.

-Jednostavno želimo da se tradicija stara dvadeset pet godina, koliko i leskovačka Roštiljijada , očuva. Zato podržavamo i ovo takmičenje u pravljenju najveće pljeskavice na svetu jer je ono zaštitni znak Roštiljade. Jednostavno, ova pljeskavica se pravi stvarno od mesa i to je nešto što po čemu je Roštiljijada prepoznatljiva svih ovih godina, veli Nikolić.

Inače, sveukupni pobednik takmičenja majstora roštilja, Miodrag Gligorijević – Dragi Bure, koje je održano u restoranu Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu je Goran Milošević iz restorana "Braća Đokić". Njemu uz rame je bio talentovani Leskovčanin Saša Stanković (24).

U kategoriji pripreme ćevapa prvo mesto je pripalo Goranu Miloševiću, restoran "Braća Đokić", Leskovac, drugo mesto Nikoli Nikoliću , restoran “Gurmanče”, Bojnik, treće mesto Slobodanu Petroviću, SUR „LM kod Aca Popa”, Čačak.

U kategoriji pripreme pljeskavica: prvo mesto je osvojio Saša Stanković , restoran “Bankovič”, Sofija, drugo mesto Goran Milošević, restoran "Braća Đokić", Leskovac, treće mesto Milan Todorović, restoran “Sandokan”, Leskovac.

U kategoriji pripreme jela sa roštilja: prvo mesto Goran Milošević, Restoran "Braća Đokić", Leskovac, drugo mesto Slobodan Petrović SUR „LM kod Aca Popa”, Čačak i treće mesto – Saša Stanković , restoran “Bankovič”, SofijaTakmičenje je po strogo definisanim propozicijama, organizovano na visokom nivou uz učešće majstora roštilja iz Republike Srbije i inostranstva (Bugarska – Sofija).

Tekst i foto: A. Davinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track