Odluku o stezanju kaiša u Kikindi ne poštuju svi
Foto: KURIR

U javnim preduzećima

Odluku o stezanju kaiša u Kikindi ne poštuju svi

Srbija -
Kikinda je prva opština u Srbiji koja je zbog smanjenja troškova i da bi sprečila bankrot, za 30 odsto smanjila plate u javnim preduzećima. Sledi njihova reorganizacija

KIKINDA - Smanjenje zarada do 30 odsto u javnom sektoru ne poštuju se u svim javnim preduzećima. I dok su plate u rikverc najpre vraćene u Opštinskoj stambenoj agenciji , zasad zarade nisu korigovane u JKP “6.oktobar”- potvrdio je Kuriru Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda, i podsetio da je tokom jula morala da bude doneta vanredna meru štednje zbog budžetske rupe od 500 miliona dinara.

Kikinda je prva opština u Srbiji koja je zbog smanjenja troškova i da bi sprečila bankrot, odlučila da zaposleni u javnom sektoru, na ovaj način, stegnu kaiš:- Ne želim da se bavim pojedinačnim platama u javnim preduzećima niti da kadrujem. U ovu meru smo se i upustili kako bi naterali menadžmente preduzeća da sami iznađu rešenja, jer je ovakvo stanje neodrživo. Siguran sam da smo dirnuli u suštinu problema, da ne kažem osinje gnezdo. Javna preduzeća listom su bila protiv ovakve odluke. U međuvremenu smo uvažili primedbe samih preduzeća kako bi se plate smanjile za neki niži nivo. Međutim, od ovih mera jednostavno ne može da se odstupi - kategoričan je Markov.

Pavle Markov
Pavle Markov

U narednih mesec dana javnost, a potom i odbornici lokalnog parlamenta, biće upoznati sa predlogom reorganizacije javnog sektora na kojem rade dve domaće advokatske kancelarije i jedna inostrana konsultantska kuća:

- Korenite promene su neophodne jer je ovakvo stanje finansijski i organizaciono- neodrživo. Sva javna preduzeća biće reorganizovana. Ovim procesom najpre će biti obuhvaćeni "Direkcija za izgradnju grada", JKP "6.oktobar", OSA, Javna agencija za poljoprivredu i malu privredu i JP "Gradsko zelenilo i pijaca". Postoje dva, ili eventualno, tri predloga. Kada se završe svi konsultantski razgovori, mi ćemo izaći sa konačnim predlogom - rekao Markov. Ostaje da se vidi da li će i koja javna preduzeća biti spojena ili, eventualno, ugašena.

Menadžmenti na potezu

Markov podvlači da se smanjenje zarada ne sprovodi linearno, niti da je to bila namera:-Na menadžmentima javnih preduzeća je da donesu konkretne odluke. Zbog teške finansijske situacije i mogućeg bankrota, ovoj meri prethodilo je umanjenje zarada opštinara, ali i rezanje troškova po svim drugim osnovama- dnevnica, putnih troškova, reprezentacije…- kaže predsednik opštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track