ORIGINALAN IZUM IZ ŽITORAĐE: Mušterijama na pijaci služi rakiju u čašici od paprike!
Foto: Milen đorđević

Samo da nije ljuta

ORIGINALAN IZUM IZ ŽITORAĐE: Mušterijama na pijaci služi rakiju u čašici od paprike!

Srbija -
Ljubiša Nikolić u šali kaže da svoj patent nije zaštitio i da ga poklanja svima koji vole papriku i rakiju. Dodaje da je na ideju da papriku koristi kao čašicu došao je pre više od dve decenije
1 / 2 Foto: Milen đorđević

ŽITORAĐA/PROKUPLJE- Poljoprivrednik iz Žitorađe Ljubiša Nikolić (55) izumeo je originalnu čašicu za rakiju od paprike. On svakodnevno prodaje povrće na zelenoj pijaci u prokupačkom naselju Garić a kad mu navrati neki prijatelj ili stalna mušterija on samo zareže papriku izvadi dršku i seme i sipa rakiju u originalnu prirodnu čašicu.

Ljubiša u šali kaže da svoj patent nije zaštitio i da ga poklanja svima koji vole papriku i rakiju. Dodaje da je na ideju da papriku koristi kao čašicu došao je pre više od dve decenije.- Bilo je rano jutro, već jesen, vreme za spremanje zimnice. Doterao sam papriku na pijacu a prvi jutarnji mraz je probijao do kostiju. Pošto uvek nosim flašu rakije sa sobom, otpio sam gutljaj da se malo zagrejem. Videli to ostali prodavci pa se oko mene brzo napravio krug. Pošto nije baš zdravo da svi pijemo iz iste flaše ja sam uzeo nekoliko paprika povadio drške i napravio čašice- pojašnjava Ljubiša i dodaje da je jedini nedostatak njegove čašice što ce ne čuje cin-cin kad se kuca.

Pojašnjava da čašice pravi i od žute i od crvene paprike u zavisnosti od želje prijatelja. Boja paprike ne utiče na ukus rakije ali utiče ako je paprika ljuta. Zato čašice uvek pravim od slatke paprike - objašnjava Ljubiša i dodaje da kad popije rakiju „čašicu“ pojede.Ljubiša Nikolić se ozbiljno bavi povrtarstvom. Obrađuje pet hektara zemlje a Prokupčani ga osim kao dobrog povrtara znaju i kao pronalazača originalne čašice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track