OTVORENO O BOLNOJ TEMI: Debata o ugovorenim maloletničkim brakovima
Foto: S Urosev

Diskusija u Novom Bečeju

OTVORENO O BOLNOJ TEMI: Debata o ugovorenim maloletničkim brakovima

Srbija -
Po prvi put otvoren dijalog između institucija i nevladinog sektora o prodaji i udaji maloletnih devojčica, što jeste duboko ukorenjena tradicija Roma i ovde u Banatu- kaže Danica Jovanović, predsednica Udruženje Roma iz Novog Bečeja

NOVI BEČEJ - Otvoreno o bolnoj temi!

Koje su posledice ugovorenih maloletničkih brakova na život mladih Romkinja, kao i na samo društvo uopšte, i na koji način može da se ovoj lošoj tradiciji stane na kraj, diskutovalo se u Novom Bečeju, u okviru projekta „Aktivna inkluzija Roma i Romkinja na zapadnom Balkanu“, koji sprovodi koalicija organizacija iz Srbije, BiH i Crne Gore, a finansira „CARE International“ iz Sarajeva.

Svoja bolna iskusta sa učesnicima debate podelila je Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma iz Novog Bečeja:

-Kad sam sa trinaest i po godina prisilno udata za nepoznatog čoveka koji je bio šest godina stariji od mene, a đačku knjižicu sa odličnim uspehom zamenila za šerpe i pelene, život mi se okrenuo naopačke. Ne mireće se sa negativnom tradicijom koja je i dalje tabu tema, posle sedam godina izašla sam iz nametnutog braka. Nastavila sam dalje svoje obrazovanje. Diplomirala sam menadžment prošle godine- kaže jedna od najaktivnijih zastupnica prava Romkinja i borbe protiv svih oblika diskriminacije i nastavlja:

- Po prvi put otvoren je dijalog između institucija i nevladinog sektora o prodaji i udaji maloletnih devojčica, što jeste duboko ukorenjena tradicija Roma i ovde u Banatu. Želimo to da menjamo. Smatramo da je veoma važno da se o ovoj temi govori otvoreno, u školama, Centrima za socijalni rad I svm drugim relevantnim institucijama- kaže ona.Da li ugovoreni maloletnički brakovi zadiru u kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, govorila je Jadranka Milićević, vođa projekta i predstavnica organizacije “CARE International”:

- Želimo s da Romkinje imaju normalne uslove za život, ali i da prepoznamo sve probleme sa kojima se romske zajednice susreću. Ugovoreni brak jeste problem sa kojim se suočavaju mnoge mlade Romkinje. Mnoge od njih ne žele da se udaju, ali su primorane zato što to neko u njihovo ime odlučuje- konstatovala je ona.

Crnogorska iskustva

Kroz model dobre međuinstitucionalne saradnje između lokalnih aktera u sprečavanju ovakvih destruktivnih pojava, uspeli smo da sprečimo brakove koji su najsuroviji oblik kršenja ljudskih prava i koji uništavaju život devojčicama u pogledu njihovog daljeg obrazovanje, zdravstvene zaštite i zapošljavanje.

S obzirom da je utvrđeno da kod pripadnika Roma u Crnoj Gori, što je slučaj i u Srbiji i BiH, postoji visok stepen nasilja u porodici, realizacijom određenih projekata u saradnji sa Centrom za romske inicijative, došlo se do modela koji uspešno reguliše ovaj problem- naveo je Slavko Milić, službenik Policijske uprave Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track