PANČEVO NA MUKAMA: 20 puta više komaraca od dozvoljenog broja!
Foto: Stock

Grad na nogama

PANČEVO NA MUKAMA: 20 puta više komaraca od dozvoljenog broja!

Srbija -
Na sto Zdenke Miljković iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine stigao izveštaj da je na nekim mestima u Pančevu izbrojano 3.500 komaraca, a prskanje se sprovodi kada ih ima više od 150

PANČEVO - Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sproveo je prošlog petka monitoring komaraca na teritoriji Pančeva. Prema dobijenim podacima, na devetnaest lokacija u gradu i okolnim selima, komaraca ima i do dvadeset puta više od dozvoljenog.

Zbog toga će danas biti uništavani komarci sa zemlje i iz aviona.Na sto Zdenke Miljković iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine stigao izveštaj da je na nekim mestima u Pančevu izbrojano 3.500 komaraca, a prskanje se sprovodi kada ih ima više od 150. Da ih ima više nego što treba, uverili su se i Pančevci.Zdenka Miljković kaže da je toplo i vlažno vreme pogodovalo da se komarci razviju u velikom broju."Najnoviji podaci pokazali su da zbog lepog vremena, u poslednjih nekoliko dana, imamo visoku brojnost odraslih komaraca na skoro svim lokacijama, dosta veće od 150 po klopci. Na pojedinim mestima imamo i po 3.000 - u Glogonju, Jabuci i na kačarevačkom jezeru. U izveštaju Zavoda za biocide stoji da su više od 50 odsto od ukupne brojnosti rečni komarci, a do sada su bili kućni - 95 odsto. Veliki skok je u brojnosti zato što su izleteli iz okolnih reka i bara", kaže Zdenka Miljković.

Vanredna situacija zbog najezde komaraca na teritoriji Pančeva još traje. Pčelari treba večeras da zatvore pčele jer će na celoj teritoriji grada biti obavljeno prskanje komaraca: s vode, sa zemlje i iz vazduha. "Velika brojnost u Glogonju i Jabuci – po 3.000, kačarevačko jezero – 3.500, Ive Kurjačkog – 1.400, Nadel – 980, Karaula – 1.350, Banatski Brestovac – 923, a ostala mesta imaju 400-500 i to su velike brojnosti, najniža vrednost je 137. Zbog toga se danas radi, biće četiri aviona, desetak vozila i čamac na Tamišu da pokušamo da brojnost spustimo na podnošljivu. Budući da će za par dana ponovo biti nešto kiše, pa ponovo sunca, s ovolikom vodom i ovakvom vlagom, biće borbe još do daljeg", izjavila je Miljkovićeva.Zdenka Miljković objasnila je da je do povećanja broja komaraca došlo zbog obilne vode i visokih temperatura vazduha. Razmnožavanju kućnih komaraca i građani sami doprinose. Ona je ponovo apelovala na građane da ne čuvaju vodu u raznim posudama ili nekim starim stvarima ako to nije neophodno."Svaka voda koja stoji duže od četiri-pet dana na jednom mestu mnogo se zagreje i postane idealno mesto za razmnožavanje. U bilo kojoj vrsti plastike ili gume, zato smo stalno spominjali stare gume, mala količina vode bude topla kao da ste je grejali u bojleru, to su izvanredna mesta, dečji bazeni, septičke jame... taj veliki broj kućnih formi je u stvari odraz komunalne nehigijene", objasnila je Miljkovićeva.Od uvođenja vanredne situacije zbog komaraca u junu na teritoriji Pančeva, istekao je ugovor firmama koje su obavljale nadzor komaraca i njihovo prskanje, ali su u ponovljenim javnim nabavkama iste firme posao ponovo dobile. Zavod za biocide i dalje će raditi nadzor, a prskanje firma "Eko-san”.

Gradska vlast je ove godine za tretman komaraca najpre u budžetu odvojila osam miliona dinara, ali su zbog nastale situacije sredstva duplirana. Od početka prskanja komaraca ove godine, uključujući i večerašnji tretman, biće potrošeno oko 10 miliona dinara bez PDV-a

(Rtvpancevo.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track