PAPRENO: Vrtić u Kragujevcu najskuplji u Srbiji!
Foto: Thinkstock

Drastična razlika u cenama obdaništa

PAPRENO: Vrtić u Kragujevcu najskuplji u Srbiji!

Srbija -
Na drugom mestu je Beograd, gde boravak dece košta 9.705 dinara. Roditelji u unutrašnjosti za te iste usluge izdvajaju tri do četiri hiljade dinara

BEOGRAD - Cene vrtića u Srbiji drastično se razlikuju od grada do grada, iako se u svakoj ustanovi mališanima pruža gotovo identična usluga - smeštaj od 6.30 do 17 sati, doručak, užina i ručak. Tako boravak u vrtićima u Beogradu košta čak 9.705 dinara, dok u gradovima u unutrašnjosti Srbije istu uslugu roditelji plaćaju bar duplo manje. Po pristupačnoj ceni smeštaja i čuvanja dece posebno se izdvajaju Jagodina, Novi Sad i Subotica, gde roditelji plaćaju vrtić od 2.970 do 4.000 dinara. Jedini grad u kome je vrtić skuplji nego u prestonici je Kragujevac, gde je puna cena čak 11.000 dinara.Različito učešće- Glavni uzrok za te ogromne razlike je visina učešća opštine u finansiranju - kaže za Kurir Snežana Flego, pomoćnik direktora Predškolske ustanove Subotice „Naša radost“.- Cena koju roditelji plaćaju zavisi od toga koliko novca je opština spremna da odvoji. Dakle, svaka opština finansira dečje vrtiće iz svog budžeta. Zavisno od toga koliki je taj deo koji ona finansira, kreira se cena koju plaćaju sami roditelji. To znači da postoji bruto realna, takozvana ekonomska cena vrtića, koja se svuda kreće oko 130 evra, i određeni deo toga plaća opština, a ostatak do te cifre dotiraju roditelji - priča Flego i dodaje da subotički vrtić ima program, prema kojem treće i četvrto dete potpuno besplatno koriste usluge, kao i da opština finansira program predškolskog za romsku decu. Predsednica Udruženja Roditelj Dragana Soćanin kaže da je nepravedno da korišćenje predškolskih ustanova različito košta od grada do grada.Izjednačiti cene- Trebalo bi da se izjednače cene u svim vrtićima u Srbiji, da postoje fiksni iznosi za sve, osim za ugrožene kategorije, koje bi imale subvencije. Mislim da su vrtići u Beogradu zaista skupi, pa su samim tim mnogima i nepristupačni, što je veoma loše, naročito ako znamo koliko je važno da deca od četiri-pet godina budu u vršnjačkoj grupi. Ako opštine u Vojvodini cene vrtića mogu da učine dostupnim svima, zašto to i Beograd ne bi mogao - kaže Soćanin.

Siniša MaliSVE JE U SKLADU SA ZAKONOMU prethodnom pravilniku regresiranja bilo je moguće da roditelji mališana dobiju popuste za vrtiće po više osnova, a novim pravilnikom popusti će se dobijati po jednom osnovu - istakao je juče gradonačelnik Beograda Siniša Mali.- Mi ovim pravilnikom dajemo mogućnost da roditelji izaberu najbolji mogući sistem subvencionisanja svoje dece, i to je stvar koja je u skladu sa zakonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track