PARAĆIN: 40 pravnika dobrovoljaca za pisanje rešenja poplavljenima
Foto: Shutterstock

Rade punom parom

PARAĆIN: 40 pravnika dobrovoljaca za pisanje rešenja poplavljenima

Srbija -
Prijave su usledile šest dana posle najave Štaba za vanredne sitaucije da će proglasiti vanrednu situaciju i mobilisati svakog diplomiranog pravnika kog nađu, jer nema ko da piše rešenja poplavljenima

PARAĆIN - Opštinskoj upravi Paraćin prijavilo se više od 40 pravnika dobrovoljaca za pisanje rešenja poplavljenima.

Prijave su usledile šest dana posle najave Štaba za vanredne sitaucije da će proglasiti vanrednu situaciju i mobilisati svakog diplomiranog pravnika kog nađu, jer nema ko da piše rešenja poplavljenima.Prijavili su se pravnici iz Jagodine, Ćuprije, Kraljeva, Ljubovije... Juče ih je radilo 26, dok će neki će početi od ponedeljka, piše na zvaničnom sajtu opštine Paraćin.

Ne rade svi svaki dan, dolaze kada god mogu, kada im to redovan posao dozvoli.

Posla ima dosta, a najveći problem je u velikom broju slučajava dokazati vlasništvo nad poplavljenim stambenim objektom. Ima građana, stoji na sajtu, koji traže pomoć iako u vreme poplave nisu stanovali u poplavljenom objektu što, prema uputstvu Kancelarije za obnovu, nije dozvoljeno.

Zbog nedostataka pravnika, za 50 dana izdato je svaga 543 rešenja, pozitivno je rešeno 484, a 58 negativno. U Paraćinu je 1.600 domaćinstava podnelo zahteve za nadoknadu štete prouzrokovane polavom. Opština ulaže napore da taj posao ide brže, međutim, procedura je komplikovana i nema dovoljno stručnih lica sa iskustvom za sprovođenje upravnog postupka, a država ne odgovara na zahtev lokalne samouporave za privremeno zapošljavanje pravnika a niti na molbu da iz drugih opština dođe stručna pomoć, izjavio je nedavno novinarima predsednik opštine Saša Paunović.

On je dodao da su angažovani svi diplomirani pravnici koji rade u opštinskim službama. Od 1.septembra počeo je da stiže i državni novac na račune poplavljenih u Paraćinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track