PIROT: Pacijent pesnicom udario laborantkinju
Foto: KURIR

Incident u bolnici

PIROT: Pacijent pesnicom udario laborantkinju

Srbija -
Pacijent je insistirao da dobije odmah rezultate. Rekla sam mu da strpljivo sačeka da pripremim rezultate pa ću onda podeliti svima. On se žalio da dugo čeka, a potom je uz reči "ja sam neurotičar sad ćeš da vidiš", razvalio vrata koja su bila zaključena, uleteo u prostorije šaltera i udario me pesnicom u bradu, kaže Mariva Rančić

PIROT- Laborantkinju u laboratoriji Doma zdravlja u Pirotu fižički je napao jedan od pacijenata, a lekari tim povodom ponovo ukazuju da je potrebno zaštiti zdravstvene radnike.

Laborantkinju Marivu Rančić napao je fizički jedan od pacijenata u momentu dok se ona nalazila na šalteru.

"Pacijent je insistirao da dobije odmah rezultate. Rekla sam mu da strpljivo sačeka da pripremim rezultate pa ću onda podeliti svima, jer je još par pacijenata čekalo u hodniku, " rekla je ona.

Prema njenim rečima, pacijent se žalio da već dugo čeka a potom je uz reči "ja sam neurotičar sad ćeš da vidiš", razvalio vrata koja su bila zaključena, uleteo u prostorije šaltera i udario je pesnicom u bradu.

"Bila sam u šoku, povukla sam se nekako iz prostorije a kolege su pokušavale da ga nagovore da izađe u hodnik, ali je on i dalje pretio da će zapaliti bolnicu. Policija je došla par minuta i spasila nas daljeg maltretiranja", rekla je Rančićeva.

Ona kaže da je ovo prvi fizički napad ali su verbalni napadi i psovke postali svakodnevica.

"Jedan pacijent nam je polomio staklo na šalteru, a o svakodnevnim psovkama da i ne govorimo. Mi nemamo nikakvo obezbeđenje i zaštitu tako da smo svakodnevno izloženi napadima", kaže Rančićeva.

Glavni laborant Marina Stevanović kaže da pacijenti uglavnom dolaze nervozni.

"Dolaze nam pacijenti iz čitavog okruga, Pirota, Babušnice, Dimitrovgrada i Bele Palanke, dolaze ljudi sa sela, oni plate karte i mi ne možemo da ih vratimo. Dnevno obradimo između 100 i 150 pacijenata i naša laboratorija je mala za toliki broj pacijenata. Pacijenti su uglavnom nervozni i svi bi hteli odmah da završe i uđu", kaže Stevanovićeva.

Dr Dragana Madić, specijaliste kliničke biohemije kaže da nema opravdanja za fizičke nasrtaje na radnike u laboratoriji."Znamo da pacijenti imaju zaštitnika svojih prava, a mi zdravstveni radnici nemamo. Nadamo se da ćemo i mi dobiti nekog ko će štititi naš profesionalni i stručni rad", kazala je dr Madić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track