POMORAVLJE: Ne štrajkuju samo policajci u Svilajncu i Boru
Foto: Beta

Poštuje se minimum procesa rada

POMORAVLJE: Ne štrajkuju samo policajci u Svilajncu i Boru

Srbija -
U Jagodini je u štrajku Saobraćajna policija, šalteri za izdavanje vozačkih i saobraćajnih dozvola, kriminalistička policija... Rade samo šalteri za lične karte i pasoše

JAGODINA - Policijski sindikatai u Srbiji jutros su počeli štrajk uz obavljanje samo najvažnijih poslova na terenu, a protestu se odazvalo 91,6 odsto zaposlenih, izjavio je danas predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčilo Vidojević.

"Obavljamo hitne poslove, izlazimo na teren kada je reč o teškom kršenju javnog reda i mira, teškim krivičnim delima ili saobraćajnim udesima", kazao je Vidojević.

On je precizirao da se ne obavlja ništa od redovnih dužnosti, poput izdavanja izdavanja dokumenata ili privođenje. Izuzetak su zatečeni u nekom teškom krivičnom delu. Prema njegovim rečima svi zaposleni koji to žele izjašnjavaju se o tome da su u štrajku i to je deo procedure.

"Nezgodan je trenutak i advokati su u štrajku, ali ne odustajemo", kazao je Vidojević.

Prema njegovim rečima u mnogim policijskim upravama danas su zaposleni dobili slobodan dan kako se ne bi vodilo da su u štrajku.

Zaposleni u Policijskoj upravi (PU) u Boru, nisu se pridružili štrajku koju u Srbiji organizuje nekoliko sindikata policije, rečeno je u toj PU. Regionalna TV Bor, međutim, javlja da u borskoj policijskoj upravi podržavaju zahteve sindikata, ali da se neće priključiti štrajku, jer je na teritoriji istočne Srbije zbog poplava proglašeno vanredno stanje.

U štrajk je jutros stupilo oko 80 odsto policajaca i zaposlenih u Policijskoj upravi u Jagodini i Policijskim stanicama Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu i Rekovcu.

U Pomoravskom okrugu ne štrajkuju policajci Policijske stanice Svilajnac, izjavio je predsednik Štrajakačkog odbora Miroslav Savić i dodao da štrajkuju i vatrogasci.

U Jagodini je u štrajku Saobraćajena policija, šalteri za izdavanje vozačkih i saobraćajnih dozvola, kriminalistička policija, 80 odsto ljudi koji rade u Jagodijni su u štrajku. Rade samo šalteri za lične karte i pasoše, precizirao je Savić.

U Paraćinu, drugom po veličini gradu u Pomoravskom okrugu, preko 70 odsto svih zaposlenih u policiji su u štrajku, ne štrajkuje jedino Policijska stanica u Svilajncu, a sve ostale Policijske stnice su u štrajku, ponovio je Savić, koji je i član Izvršnog odbora Nezavisnog sindikata policije. Poštuje se minimum procesa rada, ne ide se na intervencije po prijavi građana, vrše se samo uviđaji dok se ostali poslovi ne obavljaju, napomenuo je Savić.

"Štrajk će trajat do ispunjenja naših zahteva, a oni su povećanje plata, mi samo tražimo ono što smo do sada imali po posebnom Kolektivnovom ugovoru, isplatu zaostalih dogovanja za naknade za odlazak i dolazak na posao i izuzimanje zaposlen u MUP od dodatnih smanjenja plata od deset odsto, pošto su zaposlenima u MUP pre dva meseca smanjene plate za deset odsto, u proseku 4.000 dinara", objasnio je Savić.

Policija traži Produženje postojećeg Posebnog kolektivnog ugovora do potpisivanja novog, isplata zaostalih dugovanja zaposlenima u MUP u vidu nadoknade za dolazak i odlazak sa rada i isplata jubilarnih nagrada, kao i garancija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da se na zaposlene u MUP-u neće primenjivati dodatno smanjenje zarade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track