POMOZIMO SLEPOJ UČENICI: Jeleni potreban kompjuter sa Brajevim redom
Foto: Sasa Urosev

Fijakerom kroz grad za Jelenu

POMOZIMO SLEPOJ UČENICI: Jeleni potreban kompjuter sa Brajevim redom

Srbija -
Nakon završene osnovne škole u Zemunu, moja jedina želja bila je da upišem gimnaziju u rodnom gradu- kaže Jelena Graorinov iz Kikinde

KIKINDA: Mi to možemo!

Želja za bude u krugu najmilijih opredelila je od rođenja slepu devojčicu Jelenu Grarinov (16) iz Kikinde, da se nakon završene Osnovne škole “ Veljko Ramadanović” u Zemunu, vrati u rodni grad i upiše Gimnaziju “Dušan Vasiljev”. Jedinu slepu gumnazijalku u kikindskoj opštini, drugovi iz razreda i profesori lepo su primili. Da bi ova skromna devojčica lakše pratila nastavu i učila, neophodno je da dobije kompjuter sa Brajevim redom. Tihim glasom, Jelena za Kurir potvrđuje da bi joj to pomagalo koje košta 1.000 evra, bilo od izuzetne pomoći:

- Ja sam taktilni tip. Više volim da čitam Brajevo pismo nego da slušam, budući da postoje i kompjuteri sa govornim softverom na srpskom jeziku. Inače, lepo sam primljena u novoj sredini. Moja velika želja je bila da upišem gimnaziju u Kikindi. Profesori mi na papiru daju lekcije. Onda mi kod kuće to izdiktiraju, a ja prekucam na Brajevom pismu i naučim- kaže Jelena.

Psihološkinja Gimnazije “Dušan Vasiljev”, Miljana Kitanović, potvđuje da je njihova nova učenica imala silnu želju da postane đak baš ove elitne kikindske obrazovne ustanove:

-Nadamo se da smo joj pomogli da se adaptira u novoj sredini. Jelena je veoma vredna učenica. Svi se trudimo da joj olakšamo boravak u školi- priznaje ona.

Branka Šobot-Jeličić, predsednica Udruženja slepih i slabovidih “Severni Banat”, kaže da šestoro slepe dece pohađaju ovdašnje škole, ali da je Jelena jedina srednjoškolka:

-Vrlo je značajno što im je, u skladu sa inkluzivnim obrazovanjem, omogućeno da nastavu prate sa videćom decom. Jelena je član našeg udruženja. Izuzetna je devojčica i umetnička duša. Voli da vaje u glini. I naši članovi sakupili su određena sredstva za kupovinu kompjutera sa Brajevim redom- kaže ona.

“Topot za Jelenu”

Prvog novembra Kikinđane očekuje nov ispit iz humanosti. Na gradskom trgu održaće se akcija "Topot za Jelenu", koju je inicirao Sportsko konjički klub "Topot" uz podršku Gimnazije "Dušan Vasiljev". Zainteresovani će od 10 do 14 sati moći da se na fijakerima provozaju centrom grada, i prilože novac kako bi se Jeleni kupio kompjuter sa Brajevim redom.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track