RASIPNIŠTVO U LEBANU: Dnevno bi da popiju po dva litra alkohola
Foto: Kurir Štampano

Arče novac iz budžeta

RASIPNIŠTVO U LEBANU: Dnevno bi da popiju po dva litra alkohola

Srbija -
Sedam rukovodilaca siromašne opštine za šest meseci putem javnih nabavki poručili 200 litara žestokog pića i 1.400 litara goriva

BEOGRAD - Sudeći prema narudžbini goriva i žestokog pića gradskih funkcionera, u Lebanu nema krize. Iako većina građana jedne od najsiromašnijih opština sastavlja kraj sa krajem, rukovodstvo je planiralo da u narednih šest meseci potroši 21.400 litara goriva i popije 200 litara alkohola.Toliko su ugovorili putem javnih nabavki male vrednosti u maju ove godine.- U vreme kad se priča o štednji, Opština Lebane je raspisala javnu nabavku kojom je predviđena kupovina 11.700 litara evrodizela, 6.700 litara evropremijuma i 3.000 litara TNG. To znači da je planirana dnevna potrošnja od 155 litara goriva, i to samo za potrebe službenih automobila opštine. Ako je prosečna potrošnja osam litara na pređenih 100 kilometara, dolazimo do neverovatnog podatka - da će opštinari svakog radnog dana preći skoro 2.000 kilometara! - naglašava Predrag Stošić, bivši odbornik u Skupštini opštine Lebane.

Prekipelo mu... Predrag Stošić
Prekipelo mu... Predrag Stošić

Nema štednjeOn kaže da, osim goriva, opštinari iz Lebana nisu štedeli ni na alkoholu i papiru za kopiranje.- Do kraja godine ugovorena je javna nabavka od po 50 litara vinjaka, votke, pelinkovca, viskija i crnog vina. To znači da će sedam opštinskih rukovodilaca svakog radnog dana popiti skoro dva litra žestokih pića. Za isti period Opština je naručila i 1.600 risova papira, pa se postavlja pitanje da li je moguće da će se do kraja godine svakog radnog dana štampati 5.800 stranica - ističe Stošić. U kabinetu predsednika opštine Gorana Janjića rečeno nam je da je on u Beogradu, a njegov pomoćnik Srđan Perić tvrdi da nije odgovoran za javne nabavke.Putuju u Beograd- Ne vozikamo se mi nigde, nego molimo od vrata do vrata da bismo koji dinar doneli u opštinu. Svakog dana smo u Beogradu. Od Nove godine nisam poručio dva-tri litra vinjaka. Ja ne pijem, nego ako neko dođe, tražim od javnih nabavki da mi napune bife - kaže Perić. Dodavši da mu „nije jasno zašto je naručen toliki papir“, uputio nas je na službu javnih nabavki.

Specifikacije...Poručivali sve i svašta
Specifikacije...Poručivali sve i svašta

Sektor javnih nabavkiTIM KOLIČINAMA POKUŠAVAMO DA DOBIJEMO BOLJE CENETatjana Valter iz Sektora javnih nabavki u Opštini Lebane pojašnjava da u ugovoru piše da javna nabavka traje godinu dana ili do potrošnje naručene količine.- To su okvirne količine i mi nismo u obavezi da naručimo sve. Može se naručiti manje ili više, zavisno od potrebe. Ne mora da znači da ćemo toliko naručiti, jer je dogovorena sukcesivna isporuka. Količine su date ponuđačima za kvalitetno formiranje ponuđene cene.

ČINJENICESamo Delić porudžbenice - Evrodizel - 11.700 litara- Evropremijum - 6.700 litara- TNG - 3.000 litara- Voda - 3.500 litara- Gazirani sokovi - 4.800 litara- Negazirani sokovi - 2.700 litara- Vinjak - 50 litara- Votka - 50 litara- Pelinkovac - 50 litara- Viski - 50 litara- Crno vino - 50 litara- hemijske olovke - 1000 kom.- Fotokopir papir - 1600 risova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track