ŠABAC: Voda za piće je ispravna
Foto: Shutterstock

Održan hitan sastanak

ŠABAC: Voda za piće je ispravna

Srbija -
Zbog izlivanja jalovišta iz rudnika "Stolice" pre pet meseci teški metali su dospeli u reke Jadar i Drinu, a prema poslednjim informacijama, od pre dve nedelje, povećane koncentracije su utvrđene u Drini kod Badovinaca, nadomak ušća u Savu

BEOGRAD - Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je da je voda za piće u tom gradu ispravna i da je naredio pojačani nadzor i monitoring kako bi se utvrdilo da li i u kom stepenu postoji opasnost od zagađenja zbog izlivanja jalovišta u rudniku "Stlice" u Kostajniku kod Krupnja, saopštila je danas gradska uprava Šapca.

"Dobio sam potvrdu o redovnoj kontroli vode i istovremeno naložio da se nadzor i monitornig pojačaju kako bi utvrdili da li i u kom stepenu postoji opasnost od zagađenja. U ovom trenutku voda za piće u Šapcu je ispravna", kazao je Zelenović nakon zasedanja Štaba za vanredne situacije Grada Šapca koji je sinoć održao hitan sastanak.

On je naveo da će od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine zatražiti zvaničnu informaciju o stepenu ugroženosti zemljišta i voda. "Takođe, očekujem hitno postupanje i angažovanje Ministarstva poljoprivrede, odnosno nadležnih državnih organa, u sanaciji izvora zagađenja", kazao je Zelenović.

Zelenović, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije grada Šapca, najavio je i zajedničko rešavanje problema sa opštinama Bogatić, Krupanj i gradom Loznica. Gradonačelnik Šapca je razgovarao sa predstavnicima Sektora za vanredne situacije, Zavoda za javno zdravlje, JKP "Vodovod Šabac" i ekoloških inspekcija o ugroženosti voda i zemljišta na teritoriji grada Šapca, a naročito izvorišta u Tabanoviću i Prnjavoru.

Prema rečima Vladimira Savića, zamenika direktora JKP "Vodovod Šabac", to preduzeće svakodnevno obavlja hemijske i bakteriološke analize vode, a dinamika analiza biće pojačana.

Zbog izlivanja jalovišta iz rudnika "Stolice" pre pet meseci teški metali su dospeli u reke Jadar i Drinu, a prema poslednjim informacijama, od pre dve nedelje, povećane koncentracije su utvrđene u Drini kod Badovinaca, nadomak ušća u Savu. Rezultati analize vode Kostajnika, Jadra i Drine, objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, pokazuju visoke koncentracije gvožđa, mangana, arsena, olova, nikla i kadmijuma.

Šabac traži hitno reagovanje nadležnih zbog jalovineZelenović je uputio danas dopise nadležnima republičkim organima iz oblasti zaštite zivotne sredine, sa zahtevom za dobijanje potpune informacije o stanju oštećenog jalovišta rudnika "Stolice", planovima za sanaciju izvora zagađenja, i o stepenu ugroženosti voda i zemljišta.

U dopisima koji su upućeni Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Agenciji za zaštitu životne sredine i ministru zaduženom za vanredne situacije Velimiru Iliću, navodi se da su te informacije neophodne zbog pravovremenih reakcija i bezbednosti zdravlja građana, saopštio je grad Šabac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track