SVADBA S NEBA: Mladenci masovno traže da ih snimaju dronom!
Foto: Facebook

Užičani visoko lete

SVADBA S NEBA: Mladenci masovno traže da ih snimaju dronom!

Srbija -
Srednjoškolac Vuk Papić, talentovani fotograf i snimatelj iz ptičje perspektive slikom i snimkom beleži svadbena veselja...

UŽICE - Mnogo se prašine, s razlogom, podiglo oko provokacije sa albanskim dronom na stadionu Partizana, a jedan dron, mini-helikopter za snimanje i nadgledanje iz vazduha, već celu godinu redovno leti nad Užicem i okolinom. Ovim užičkim sa zemlje upravlja srednjoškolac Vuk Papić, talentovani fotograf i snimatelj. I nikog Vuk ne provocira već zarađuje: iz ptičje perspektive slikom i snimkom beleži svadbena veselja, turističke objekte za prospekte, panorame naselja, razna zbivanja...

Hvali ovde i staro i mlado ovog učenika završne godine Tehničke škole da je vešt u foto-snimateljskom poslu, neumoran da satima fotografiše i snima sve što mu se traži, posvećen poput iskusnog profesionalca. A iza njega su godine bavljenja ovim zanatom, nagrade na izložbama umetničkih fotografija, solidna zarada (od svadbi i matura naročito), iako će tek za dvadesetak dana biti punoletan. Pa i umeće upravljanja dronom, koji Vuk najmanje jednom sedmično podiže zarad snimanja.

– Ovom letelicom, koju mi je otac na moj nagovor za potrebe snimanja prošle godine kupio, upravlja se uz pomoć stanice na zemlji, gde imam direktan pregled šta kamera na dronu u tom trenutku snima. Ta stanica je poput malog kokpita u avionu, u rukama su mi džojstici, komande bežične, sve je na baterije. Video sam to na internetu, pa poželeo da imam, može se nabaviti po ceni od nekoliko stotina pa do više hiljada evra. I mnogo pažnje i umeća potrebno je da bi se ovom spravom upravljalo, pri čemu mi je znanje iz video-igrica pomoglo – priča Vuk.

Tek nakon tri-četiri meseca usavršavanja izveštio sam se u korišćenju helikoptera, mada se svakom upotrebom spoznaje novo. Najdalje sam ga slao oko pola kilometra daleko, s tim što je najbezbedniji let do 300 metara. Koristim ga češće za video-zapise nego za fotose, naročito kod venčanja: ljudi sve više traže da se sa neba gledaju. A obične situacije snimane iz visine dobijaju zanimljiv ugao, drukčije viđenje svakodnevice, to je novi izazov – kaže Vuk Papić.Mnoge svadbe iz drona je snimao, a neprijatnosti, srećom, nije imao. Otkad se o onom albanskom dronu govori, svatovi sa većom pažnjom posmatraju ovaj Papićev s kamerom koja ih snima, stalno ga o pojedinostima zapitkuju. Pri tome, kad žega usred veselja pritisne, oznojenim trubačima propeleri te letelice posebno gode: rashlađenje im tako stiže iz visine, iznad njih. – Onaj ko dronom upravlja mora da bude vrlo pažljiv da druge na ugrozi. Da ima dosta prakse pre nego što sprava poleti iznad mnogih glava, o čemu vodim računa. Snimao sam iz njega, po narudžbi, i kuće za prodaju i izdavanje na Zlatiboru, panoramu Užica i okolnih varoši, sela ovog kraja, niz objekata – nabraja ovaj srednjoškolac.

(Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track