TRČALI PRED RUDU: Kuršumlijskim funkcionerima plate niže i za 40.000 dinara
Foto: Milen đorđević

Mere štednje

TRČALI PRED RUDU: Kuršumlijskim funkcionerima plate niže i za 40.000 dinara

Srbija -
Ova matematika se najbolje vidi na primeru zamenika predsednika opštine Rajka Nikolića, čija će plata biti niža za oko 42.000 dinara

KURŠUMLIJA - Funkcioneri opštine Kuršumlija imaće za oko 40.000 dinara niže plate nego 2012. godine, kad su izabrani na funkcije. To je posledica što su pre dve godine sami sebi snizili plate za 20 odsto i mera štednje Vlade Republike Srbije.

Ova matematika se najbolje vidi na primeru zamenika predsednika opštine Rajka Nikolića, čija će plata biti niža za oko 42.000 dinara.

Nikolić kaže da još nije upoznat sa načinom obračuna zarada ali da je ova računica najverovatnije tačna.- Zarada zamenika predsednika opštine Kuršumlija 2012. godine je bila oko 110.000 dinara. Smatrajući da su zarade u organu uprave visoke, rukovodstvo opštine je tada donelo odluku da se plate funkcionerima snize za 20 odsto a radnicima za 10 odsto. Tada mi je plata snižena za oko 20.000 dinara. Prema merama štednje Vlade Republike Srbije minuli rad se isplaćuje samo za godine staža kod poslednjeg poslodavca. Ja ću tu naknadu od sada dobijati za samo dve godine, koliko sam na stalnom radu u opštini, iako imam 39 godina radnog staža. Po tom osnovu plata će mi biti niža za oko 13.000 dinara.

Sniženje plate za 10 odsto kao i svim zaposlenim u javnom sektoru u mom slučaju iznosi oko 9.000 dinara. Ako je ova matematika tačna, moja plata će biti niža za oko 42.000 dinara nego 2012. godine - kaže Nikolić.

Šta građani misle o smanjenju plata funkcionerima najbolje ilustruju reči jednog jednog Kuršumličanina, koji je pošto je saslušao ovu računicu pomalo cinično kazao: „Žalost živa“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track