TROŠILI NEMILICE: Desant Rumuna na Dane ludaje
Foto: Saša Urošev

Preplavili Kikindu

TROŠILI NEMILICE: Desant Rumuna na Dane ludaje

Srbija -
Promet u Kafićima i restoranima bio je petostruko veći, a pojedinim sladoledžijama ponestali su korneti u večernjim satima. Pazari u radnjama porasli su za 50 odsto, a promet u menjačnicama čak 300 odsto
1 / 4 Foto: Saša Urošev

KIKINDA - Samo da je tako svaki dan!

Zadovoljno trljaju ruke turistički poslenici, ali i trgovci i ugostitelji, jer su van svih očekivanja premašene procene da će tokom trajanja 29. dana ludaje, Kikinda biti puna kao oko!

Prestonicu naradžastih džinova je od 9. do 12. oktobra posetilo više od 40.000 ljudi. Osim iz svih krajeva Srbije, gosti su stizali iz okolnih zemalja, ali i Australije, SAD i Japana. Predviđanja da će Kikindu preplaviti gosti iz Rumunije, pokazali su se tačnim. Komšije su stigle preko, za tu priliku, promotivno otvorenog drumskog graničnog prelaza Nakovo-Lunga. Ovaj samo devet kilometara udaljen prelaz od Kikinde, narednog meseca biće trajno otvoren:

-Državnu među je tokom četiri dana prešlo oko 2.600 putnika, a 95 odsto su činili državljani Rumunije. Velikom broju posetilaca iz Rumunije, doprinela je kvalitetna promocija „Dana ludaje“ u Temišvaru. I na graničnom prelazu Srpska Crnja-Žombolj, zabeležena je velika frekvencija -oko 700 putnika više nego što je uobičajeno- kaže za Kurir Saša Tanackov, starešina Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj i turizam opštine Kikinda.Desantu Rumuna naročito su se obradovali ugostitelji i trgovci:

-Promet u nekim kafićima i restoranima bio je tih dana petostruko veći nego što je uobičajeno, a pojedinim sladoledžijama ponestali su korneti u večernjim satima. Pazari u trgovskih radnjama porasli su za 50 odsto. Naročito su bili zadovolni vlasnici menjačnica. Zahvaljujući Rumunima, promet im je bio veći čak 300 odsto- predočava Tanackov.

Očaravajuća atmosfera „Dana ludaje“, impresionirala je i Makoto Očiaia, direktora fabrike cigareta „Japan tobako internešenel“u Senti:-Već sam se uverio da ste vrlo domaćinski nastrojen i veseo narod, ali je ovo nešto stvarno prelepo-poručio je Očiai.

(S.U.)

Dani ludaje u brojkama

Ukupni troškovi ovogodišnje manifestacije bili su oko četiri miliona dinara. NIS je obezbedio tri miliona vrednu donaciju, a ostatak opština Kikinda. Samo od zakupa prostora, uspeli smo da zaradimo oko 1,1 milion dinara. Ne računamo indirektnu dobit koju su ostvarili naši privrednici. Prava je šteta što već duže vreme ne radi hotel “Narvik”. Postojeći smeštajni kaaciteti nisu dovoljni. Već smo počeli da se spremamo za jubilarnu 30. manifestaciju “Dani ludaje”- kaže Tanackov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track