U EU NA DVA TOČKA: Mali Lav pedalirao do Rumunije!
Foto: Saša Urošev

EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI

U EU NA DVA TOČKA: Mali Lav pedalirao do Rumunije!

Srbija -
Kikinđani Evropsku nedelju mobilnostu obeležili na krajnje originalan način stotinak biciklista provozalo se do petnaestak kilometara udaljenog rumunskog mesta Komluš Mare
1 / 4 Foto: Saša Urošev

KIKINDA- U duhu izreke „U zdravom telu, zdrav duh“, više od sto biciklista svih generacija, usubotu su Evropsku uniju posetili­ na dva točka.

Pod pokroviteljstvom opštine Kikinda, “Evropska nedelja mobilnosti” obeležena je na krajnje originalan način, vožnjom do petnaestak kilometara udaljenog rumunskog mesta Komluš Mare. Tmurno nebo i po koja kišna kap, nisu na bicikliste delovali deprimirajuće. Simpatije organizatora, učesnika, carinika, ali i domaćina u Rumuniji,pobrao je petogodišnji Kikinđanin Lav Adamov.

U pratnji oca Dušana, ovaj odvažni mališan prevalio je zavidnu kilometražu bez problema, i priznao da se baš lepo proveo:

" Nije mi jasno što su mi tokom vožnje svi govorili :”Lave, baš si pravi lav! ”. Meni je bitnije da nije padala kiša. U Rumuniji sam bio drugi put, ali prvi na biciklu. Baš je bilo lepo. Nisam se uopšteumorio­ priznao je Lav.

Svi učesnici biciklističke vožnje od Kikinde do Komluš Marea i nazad, veoma su zadovoljni što imse pružila prilika da Evropsku uniju posete na dva točka:­

" Na ovaj način promovisali smo biciklizam, zdrav život, ali i neophodnost očuvanja čovekove okoline. Očekujemo da nam se naše komšije iz Rumunije revanširaju iduće godine ­rekla je Miroslava Krnić, jedna od organizatorki ovog biciklističkog hepeninga.

Saša Tanackov, starešina Sekretarijata za lokalno ekonomski razvoj i turizam, podvlači da je i ova akcija za cilj imala promociju neophodnosti trajnog otvaranja graničnog prelaza Nakovo ­Lunga, koji je od Kikinde udaljen svega devet kilometara:­

" Trudimo se da svaku priliku iskoristimo kako bi dodatno ukazali koliko je ovaj prelaz bitan za naš grad i ovaj region. U poslednjih nekoliko godina puno smo na tom planu uradili. Sad smo i pred ispunjenjem cilja­ da nekadašnji malogranični prelaz Nakovo­ Lunga, bude rekonstruisan, trajno otvoren i prekategorisani u međunarodni treće kategorije­ kaže Tanackov.

Da je nesmetan protok ljudi i robe na ovom delu državne međe između Srbije i Rumunije neophodan, potvrđuje podatak, da svaki put kad se prelaz Nakovo­ Lunga privremeno otvara na tri dana, tuda prođe, u proseku, 1.300 putnika.

S.U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track