UDOVIČKI: Pomozite građanima istočne Srbije
Foto: Fonet

Apel

UDOVIČKI: Pomozite građanima istočne Srbije

Srbija -
Udovički je naglasila da je vlada pre dva dana usvojila zaključak kojom se proširuje mandat Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja na opštine istočne Srbije koje se sada bore da obnove i saniraju posledice poplava i omoguće brz povratak svakodnevnom životu i normalizaciji života

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički apelovala je danas na sve koji su u mogućnosti da pomognu građanima istočne Srbije koji su prterpeli štetu od nedavnih poplava.

Ona je prilikom posete Borskom okrugu pozvala građane i privredu da pomognu finansijski, ali i u prikupljanju osnovnih životnih namirnica, kao i u ljudstvu i u mehanizaciji radi raščišćavanja terena, navedeno je u saopštenju kabineta ministarke državne uprave.

Udovički je naglasila da je vlada pre dva dana usvojila zaključak kojom se proširuje mandat Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja na opštine istočne Srbije koje se sada bore da obnove i saniraju posledice poplava i omoguće brz povratak svakodnevnom životu i normalizaciji života.

Ona je izrazila nadu da će se ovog puta sve odvijati brže nego što je to rađeno nakon majskih poplava, posebno što je obim štete i broj ugroženih domaćinstava manji u odnosu na štete načinjene u majskim poplavama.

"Sredstva na računu vlade ima dovoljno", rekla je Udovički i dodala da je "sada najbitnije da se procene urade što pre i traži pomoć u vidu stručnjaka kako bi se taj proces obavio brzo i na najbolji način".

Udovički je razgovarala s načelnikom Borskog okruga i predstavnicima jedinica lokalnih samouprava tog okruga: Bora, Majdanpeka, Negotina i Kladova. Predstavnici opština tog okruga ukazali na posledice septembarskih poplava, od kojih su neke već pretrpele talase majskih poplava i još se nisu u potpunosti oporavile od posledica tadašnjih nanosa vode.

Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović je naglasio da su majske poplave više ugrozile građane ove opštine, nego što se to desilo u poslednjih desetak dana. Ovog puta nema srušenih objekata, veliki broj domaćinstava je poplavljen, a veliku štetu pretrpeli su i atarski putevi.

"Opštini Negotin je neophodna stručna pomoć za sanaciju klizišta", naglasio je Milovanović. Opština Kladovo, i to posebno naselja Tekija i Grabovica, pretrpele su, možda, najveće štete, koja su velikim delom pod vodom, gde se, uz pomoć pripadnika Vojske Srbije, užurbano radi na ispumpavanju vode i raščišćavanju nanosa.

Predsednik opštine Bor Živorad Petrović, jedine opštine koja nije ugrožena septembarskim poplavama, pozvao je ministarku državne uprave i lokalne samouprave da poseti Bor kako bi mogli da razgovaraju o problemima s kojima se suočava ova opština.

Poseta Borskom okrugu osma je poseta okruzima Srbije u okviru "karavana" koje je započelo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u protekla dva meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track