UŽIVO POPLAVE: Vojska raščišćava Tekiju
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Situacija i dalje teška

UŽIVO POPLAVE: Vojska raščišćava Tekiju

Srbija -
Saobraćaj je normalizovan od Porečkog mosta preko Miloševe kule do Rgotine, a naizmenično se propuštaju vozila od Donjeg Milanovaca preko Tekije ka Kladovu

BEOGRAD - Zbog obilnih padavina i nanosa kamenja i blata, došlo je do oštećenja mosta, pa je neprohodan putni pravac Brza Palanka - Kladovo u istočnoj Srbiji, saopštio je danas Auto moto savez Srbije (AMSS). Saobraćaj je normalizovan od Porečkog mosta preko Miloševe kule do Rgotine, a naizmenično se propuštaju vozila od Donjeg Milanovaca preko Tekije ka Kladovu.

12.52 - Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina izjavio je danas da je mesto Grabovica i dalje najugroženije na toj teritoriji zato što se voda još nije povukla.

"U ovom trenutku najpotrebnije su pumpe kako bi se iscrpla voda iz domaćinstava i u tom smislu očekuje se pomoć od države i u svemu ostalom sve potrebno u obnovi", rekao je Arežina.Govoreći o mestu Tekija koje je takođe poplavljeno, Arežina je rekao da je danas 150 vojnika raspoređeno u svaku kuću u kojoj je bilo problema i da će jedan broj vojnika doći i u selo Grabovica.

"Najbitnije je da je put iz Kladova preko Tekije probijen. Očekujemo da dobijemo pontonski most kod Milutinovca, jer će njegova izgradnja trajati duže", rekao je Arežina i napomenuo da je most u Grabovici potopljen, a da onaj na izlazu iz Velesnice treba da se osposobi. Arežina je naveo da je 90 odsto poplavljene teritorije "oslobođeno" tako da građani imaju električnu energiju.

11.22 - Račun za pomoć poplavljenima. Predsednik Privremenog organa opštine Majdanpek Dejan Vagner saopštio je danas da je otvoren namenski račun za donacije za saniranje posledica poplava u toj opštini, koje su posebno velike štete napravili u naseljima Boljetin i Oreškovica. Namenski račun na koji se može uplatiti novac je 840-3135741-62, navodi se u saopštenju Vagnera.

Situacija posle poplave u Opštini Kladovo polako se stabilizuje, mada i dalje velikih problema ima u Grabovici, Tekiji, Podvrški i selima oko Brze Palanke. Probijen put do sela Reke i omogućen pristup vodovodu koji je u prekidu, a vodom snabdeva sedam sela. Na području Majdanpeka najteže je u selu Boljetin gde je poplavljeno šezdesetak objekata.

Vojska, koja je stacionirana u kampu Karataš, raščišćava teren u Tekiji i prognozira da će ključni radovi biti završeni za deset dana. Vojska pomaže u uklanjanju posledica poplavaPotpukovnik Živko Jovanović ističe da Vojska ima dovoljno tehnike za uklanjanje posledica poplava – čišćenje ulica i pojedinih dvorišta.

U Karatašu se, pored vojnika, nalaze i evakuisani koji su prethodno bili smešteni u hotelu. U početku je stiglo 70 osoba, ali se deo njih vratio kućama ili otišao kod rodbine. Sada ih je u kampu četrdeset dvoje. Pored 150 vojnika, tamo je i tridesetak radnika RTB "Bor" koji, takođe, pomažu u Tekiji.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Juče je deo Tekije dobio sturuju, dok se očekuje da će je drugi deo dobiti danas. Ne zna se kada će stići voda. Mobilni operateri rade, ali ne i fiksni. Za sutra su najavljene nove padavine, što predstavlja opasnost, jer se iza Tekije nalazi brdo koje klizi. Hidrolog iz RHMZ-a Dejan Vladiković kaže da će najavljene padavine, međutim, najviše pogoditi zapadnu i centralnu Srbiju, dok će u istočnom delu pasti pet do deset milimetara kiše.

Marić: U Grabovcu stanje teško, voda se sporo povlači

Na područjima istočne Srbije i danas se saniraju posledice poplava i klizišta i uz pomoć teške mehanizacije i inžinjerijskih jedinica Vojske Srbije.

"Još je jako teška situacija u selu Grabovac gde se voda iz veštačkog jezera sporo povlači", rekao je načelnik Sektora Ministarstav unutrasnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić. On je naveo da su pripadnici tog Sektora, juče i danas angažovani na obezbeđivanju jačih pumpi kako bi se život ljudima na tom području učinio lakšim.

"Dopremanje hrane i vode, mehanizacija, vojska sa svojom mehanizacijom i inžinjerijskim jedinicama je na terenu... i to je ono što će se sigurno raditi duži vremenski period", rekao je on. Marić je rekao i da ne može da precizira koliko će trajati raščišćavanje terena od posledica poplava i klizišta."Ne mogu da preciziram koliko će to trajati..., jer se plašimo i novih padavina, doduše ne velikih, ali tamo (na istoku Srbije) i manja kiša može da napravi problem", dodao je on.

Prema njegovim rečima, na tom području "u toku je kakva takva normalizacija života" koja uključuje i dopremanje hrane i vode ugroženom stanovništvu. "Crveni krst rukovodi i koordinira distribucjiom hrane i vode i ostale pomoći ...negde je do ljudi jako teško doći, negde je moguće doći samo čamcima i ne ide brzinom koju želimo, ali mislim da će na kraju dopreti do svih", rekao je Marić. Obilne padavine, koje su izazvale bujice i klizišta zahvatila su nedavno područje istočne Srbije - Majdanpek, Negotin i Kladovo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track