UŽIVO POPLAVE: Vojska stiže u pomoć poplavljenima, najpotrebniji hrana i voda
Foto: Fonet

Katastrofa na istoku Srbije

UŽIVO POPLAVE: Vojska stiže u pomoć poplavljenima, najpotrebniji hrana i voda

Srbija -
Nezahvalno je prognozirati kada će se voda povući, moguće je da nisu u pitanju dani već nedelje pogotovo što se očekuju kiše i za vikend
1 / 4 Foto: Fonet

BEOGRAD - Put Brza Palanka-Kladovo, u istočnoj Srbiji, neprohodan je zbog kiše i nanosa kamenja i blata, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Saobraćaj je normalizovan od Porečkog mosta preko Miloševe kule do Rgotine, a naizmenično se propuštaju vozila od Donjeg Milanovca preko Tekije ka Kladovu.

Danas će u poplavljena područja u Kladovu i Majdanpeku biti upućeno 500 vojnika sva raspoloživa mehanizacija, kako bi se raščistilo sve ono što je voda nanela. U toku noći nije bilo novih evakuacija, a put Tekija - Kladovo je raskrčen i delimično prohodan. Meštane plaše i najavljene nove kiše od subote.

14.09 - Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas u Golupcu da ta delegacija pažljivo prati situaciju u vezi sa poplavama na krajnjem istoku Srbije. Situacija se pažljivo prati da bi stabovnistvo dobilo hranu i drugo što im je potrebno, i da bi bili bezbedni, rekao je Devenport novinarima. On je takođe rekao da će Delegacija EU i dalje biti na vezi s Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vladom Srbije. Devenport je to rekao prilikom posete Golubačkoj tvrđavi čija će temeljna rekonstrukcija početi danas i trajaće dve godine, finansira je Evropska unija.

12.06 - Na području Negotina i danas se radi na saniranju posledica obilnih padavina i klizišta, a nastava je prekinuta u pet škola zbog dezinfekcije objekata. Po procenama nadležnih, situacija na terenu se stabilazovala i nema ugroženih domaćinstava, a meštanima udaljenih sela je najpotrebnija voda za piće i hrana koja im se doprema. Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović je rekao Tanjugu da se radi na čisćenju kanala i vodotokova na području opštine kako bi se spremno dočekale nove padavine, najavljene za kraj vikenda. Milovanović je naveo i da je neophodna hitna pomoć nadležnih zbog odrona i klizišta na lokalnom putu Slatina - Urovice. Prema njegovim rečima, u pet škola, zbog dezinfekcije objekata je prekinuta nastava dok ostale obrazovne ustanove rade.

11.54 - Na području opštine Kladovo i danas se otklanjaju posledice obilnih kiša i klizišta a lekari su čamcem uputili do udaljenih sela kako bi pružili pomoć meštanima.

U tu opštinu danas oko 13 sati treba da stignu dodatne jedince Vojske Srbije koje će pomoći nadležnima u rašićavanju saobraćajnica od mulja, kamenja i blata.

Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina, koji je čamcem preko Dunava sa ekipom mladih lekara krenuo da obiće nekoliko sela iza Grabovca kaže da je meštanima najpotrebnija voda za piće i hrana.On je rekao i da je teška situacija u nekoliko sela u pravcu Negotina ali i u mestu Tekija iz pravca Donjeg MIlanovca ka Kladovu.- Situacija u Grabovici se smiruje, čemu pogoduje lepo vreme, a prioritet su snabdevanje vodom, hranom i otčepljenje velikog jezera, izjavio je ranije Tanjugu Dragan Dončevski iz Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije."Vrši se dotur hrane i lekova, a tokom dana očekujemo još pumpi većeg kapaciteta, da pokušamo što brže da ispumpamo vodu i omogućimo građanima normalno kretanje, jer je put Negotin - Kladovo u prekidu na nekoliko mesta", rekao je Dončevski.

09.51 - Na području Majdanpeka posle obilnih kiša i danas je najteža situacija u selu Boljetin gde je poplavljeno šezdesetak objekata a stanovništvu je najpotrebnija voda za piće i hrana.

U Boljetinu, čiji meštani su dobili struju lokalni vodovod i dalje ne funkcioniše a putni pravac od tog mesta do Majdanpeka je prohodan za saobraćaj.

"Novih problema zbog poplava nema a najteža situacija je u Boljetinu gde su voda i mulj ušli u šezdesetak objekata", rekao je sekretar privremenog Opštinskog veća Dejan Škorić. On je naveo da tek sledi čišćenje dvorišta i kuća od mulja i vode kao i dezinfekcija objekata a da je meštanima tog sela trenutno najpotrebnija voda za piće i hrana.Škorić je naveo i da je na području zaseoka Oraškovica u pravcu Donjeg Milanovca, zbog kiša došlo do pojave potencijalnih klizišta na dve lokacije ali da objekti nisu ugroženi.

Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je za B92 rekao da se na depresiju tla uz Dunav od Tekije do Kladova slila ogromna količina vode. Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije pokušava da sa pumpama ispumpa tu vodu koja se slila u sela između Tekije i Kladova i poslednja merenja nivoa vode pokazuju da je nivo niži za 2 do 3 cm što znači da je voda počela da se povlači.

"Nezahvalno je prognozirati kada će se voda povući, moguće je da nisu u pitanju dani već nedelje pogotovo što se očekuju kiše i za vikend, tako najavljuje RHMZ. To može opet biti problematično na ovom području", rekao je Dončevski.

On dodaje da nemamo dovoljno pumpi velikog kapaciteta, pa su nadležni iz HE Đerdap pozvali Rumune kako bi se proces ispumpavanja vode ubrzao. U naredna dva do tri dana Vojska će postaviti pontonski most u selu Grabovici, kako bi put Kladovo-Negotin bio povezan.

Inače, na području istočne Srbije i danas se radi na otklanjaju posledica bujica i klizišta, a u mestu Grabovac je u toku ispumpavanje vode iz jezera koje su stvorile kiše i bujice.

Nema potreba za evakucijom ljudi, a radi se na raščišćavanju saobraćajnica od mulja, blata i kamenja koje su izazvala klizišta u čemu pomažu i pripadnici Vojske Srbije. Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je da je nivo vode u jezeru u Grabovcu malo smanjen i da se sa ispumpavanjem mora nastaviti uz pomoć jačih pumpi.

"Neke pumpe su u Grabovac stigle juče, a neke danas...očekujemo dopremanje snažnijih pumpi kako bi se smanji nivo vode", rekao je on dodavši da su na to pdoručje stigli i pripadnici Vojske Srbije. Marić je naveo i da je meštanima Grabovca najpotrebnija hrana i voda za piće, a da će prestanak padavina, koji će trajati dva do tri dana, malo olakšava posao nadležnima.

On je rekao i da je na području Tekije, na koju se pre tri dana bukvalno obrušio deo brda i to mesta preplavio muljem i kamenjem, situacija i dalje izuzetno teška. Prema njegovim rečima, putni pravac od Tekija do Kladova, koji je bio u prekidu zbog klizišta je probijen i danas je prohodan.

Marić je rekao i da se prema najavama nadležnih od nedelje očekuju nove padavine i da će Sektor za vanredne situacije učiniti sve kako bi spremno dočekao početak naredne sedmice. Na području Majdanpeka najteža situacija je u selu Boljetin gde je poplavljeno šezdesetak objekata a stanovništvu je najpotrebnija voda za piće i hrana.

U Boljetinu, čiji meštani su dobili struju lokalni vodovod i dalje ne funkcioniše a putni pravac od tog mesta do Majdanpeka je prohodan za saobraćaj."Novih problema zbog poplava nema a najteža situacija je u Boljetinu gde su voda i mulj ušli u šezdesetak objekata", rekao je Tanjugu sekretar privremenog Opštinskog veća Dejan Škorić.

On je naveo da tek sledi čišćene dvorišta i kuća od mulja i vode kao i dezinfekcija objekata a da je meštanima tog sela trenutno najpotrebnija voda za piće i hrana. Škorić je naveo i da je na području zaseoka Oraškovica u pravcu Donjeg Milanovca, zbog kiša došlo do pojave potencijalnih klizišta na dve lokacije ali da objekti nisu ugroženi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track