POTOP NA ISTOKU SRBIJE: Probijen put prema Kladovu, Tekiji hrana i voda stigle brodom
Foto: Tanjug

Situacija i dalje teška

POTOP NA ISTOKU SRBIJE: Probijen put prema Kladovu, Tekiji hrana i voda stigle brodom

Srbija -
Najkritičnije je od Negotina do Kladova, a dosad je evakusano oko 400 ljudi. O njihovim kućama i imovini brine Žandarmerija
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Obilne padavine na istoku Srbije izazvale su velike probleme na istoku Srbije, u opštinama Kladovo, Majdanpek i Negotin, u kojima je proglašena vanredna situacija, a više stotina građana je evakuisano, dok se za nekoliko osoba traga.

Načelnik Uprave za vatrogasne i spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić izjavio je da je noć protekla mirno, da su stanovnicima Grabovice dostavljeni voda i lekovi i da je mehanizacija uspela da probije putni pravac prema Kladovu kod Tekije.

Nikolić je na TV Pink rekao da to još ne znači da je taj put prohodan, jer je neophodno saniranje ogromnog klizišta koje i dalje predstavlja potencijalnu opasnost.

On je precizirao da je u Grabovici ostalo oko 50 odsto stanovništva, podsetivši da je do sada evakuisano oko 400 ljudi iz četiri mesta, a da je još između 200 i 300 njih samo napustilo kuće i otišlo kod rođaka.

Nikolić je ukazao na pomoć koju su pružili žandarmerija, gorska služba, vatrogasna društva i humanitarni srpsko-ruski centar iz Niša. On je podsetio da je posle majskih poplava zaključeno da ima malo timova za poplave - samo pet, zbog čega je sačinjen projekat da svaki region ima takav tim i dodao da ne zna kada će to zaživeti, jer su za to potrebna novčana sredstva.

Nikolić je dodao da, na sreću, ovakve bujične poplave ovoga puta nisu odnele veći broj žrtava.On je ukazao da voda stoji i ugrožava kuće u Grabovici, a da Tekija, koja je udaljena više od 25 kilometara od Kladova, liči na Krupanj, jer je "blatnjava lava naišla i pokrila kuće".

Situacija se polako stabilizuje u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija, kazao je načelnik sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić. On je kazao da u toku noći nije bilo novih evakuacija i da je put Tekija-Kladovo, koji je do sada bio zakrčen, malo raskrčen i prohodan, "doduše teško prohodan".

Situacija od Kladova do Negotina i dalje je veoma teška. Najteža situacija je u selu Grabovici, gde se očekuje postavljanje pontonskog mosta. U ovom mestu se praktično napravilo jezero, a voda dostiže dubinu i do metar i po.

U Tekiju stižu hrana i voda brodom iz Kladova. Teška situacija u selima Boljetin i Oreškovica u okolini Majdanpeka.

10.02 - Marić: Nije bilo novih evakuacijaSituacija se polako stabilizuje u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija, kazao je danas agenciji Beta Načelnik sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić.On je kazao da u toku noći nije bilo novih evakuacija i da je put Tekija-Kladovo, koji je do sada bio zakrčen, malo raskrčen i prohodan, "doduše teško prohodan".Marić je kazao da je kiša stala i da su dve velike pumpe "Vojvodina voda" stigle do sela Grabovica i da se nastavlja sa ispumpavanjem vode i čišćenjem onoga što su bujice nanele. Vanredna situacija do sada je proglašena na području opština Kladovo, Negotin i Majdanpek. Tamo su se usled velikog naleta vode pokrenula i klizišta.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da u okolini Kladova nema životno ugroženih i dodao da su sve službe spremne za najavljeni nivo reke Nere kod Kusića čiji će vodostaj sutra dostići granicu redovne odbrane od poplava.

"Nema opasnosti od velikih reka u Srbiji, upozoravili smo na bujičnu poplavu, ali ovakvu razmeru niko nije mogao da predivdi, najvažnije da se ljudski životi sačuvaju", rekao je Marić.

On je kazao da je i dalje najkritičnija situacija od Negotina do Kladova i da je do sada evakusano oko 400 ljudi. Prema njegovim rečima, evakusani su zbrinuti, a o njihovim kućama i imovini brinu pripadnici žandarmerije.

Na velikim rekama nema opasnosti od poplavaDirektor "Srbijavoda" Goran Puzović izjavio je danas da na velikim rekama nema nikakvih opasnosti od poplava, jer su vodostaji Dunava, Save i Morave sada u domenu srednjih i srednje visokih za ovo doba godine.Puzović je na TV Pink rekao da to znači da je količina vode u tim rekama povećana, ali da je ispod granice redovne odbrane od poplava.

Direktor "Srbijavoda" je ukazao na prognozu da će u naredna tri-četiri dana situacija biti stabilna, jer verovatno neće biti padavina, ali da se one ponovo očekuju za vikend.Govoreći o slivu Morave, Puzović je upozorio da bi moglo eventualno da se dogodi da se, ukoliko bude većih padavina, u pojedinim mestima stvori bujica koja bi mogla negde da napravi problem.

Puzović očekuje da će, zbog velikih količina vode koje stižu iz BiH i Hrvatske, na Savi biti redovna odbrana od poplava, a najavio je da će se pratiti situacija i na Dunavu. Na pitanje da li u delovima Srbije, koji su pogođeni u majskim poplavama, postoji opasnost zbog novih padavina, Puzović je rekao da su obavljeni najhitniji radovi i da ovih dana kreći tenderi i otvoreni postupci javne nabavke.

Puzović očekuje da se u narednih 15-20 dana završi 30-40 tendera, kako bi se obavili neophodni radovi u delovima zapadne i centralne Srbije, koji su bili najteže pogođeni, kako bi se spremno dočekao neki novi veliki poplavni talas.

Podsetivši da ove godine nijedan deo Srbije nije ostao pošteđen posledica poplava, Puzović je ukazao da se, prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekivalo da će pasti 40-50 litara po kvadratnom metru, a da je do juče palo između 160 i 200 litara.Direktor "Srbijavoda" je dodao da je još ranije upozoravao da će ove godine biti problema sa bujičnim tokovima.

http://www.youtube.com/watch?v=9txUiNe8ZQk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track