VALJEVO: Okončan štrajk ratnih veterana nakon sastanka sa Vulinom
Foto: Tanjug

Nakon 10 dana

VALJEVO: Okončan štrajk ratnih veterana nakon sastanka sa Vulinom

Srbija -
Usklađeni su stavovi boračkih organizacija i ministarstva, pa će uskoro uslediti tronedeljna javna rasprava o novom Zakonu o boračko-invalidskoj zaštiti koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe do kraja godine

VALJEVO - Desetodnevni štrajk ratnih veterana iz nekoliko mesta u Srbiji okončan je danas u Valjevu posle razgovora s ministrom za rad i socijalna i boračka pitanja Aleksandrom Vulinom.

Kako je rečeno posle tih razgovora, usklađeni su stavovi boračkih organizacija i ministarstva, pa će uskoro uslediti tronedeljna javna rasprava o novom Zakonu o boračko-invalidskoj zaštiti koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe do kraja godine. Novim zakonskim rešenjima biće regulisana i zdravstvena zaštita boraca i invalida, kao i dece palih boraca, što je takođe bio jedan od zahteva štrajkača glađu.

Deo nesporazuma bio je i u tome što ratni veterani u Valjevu "nisu imali pravu verziju predloga zakona", rečeno je novinarima. Vulin je rekao da u Srbiji trenutno ima 242 boračka udruženja, što ukazuje na potrebu utvrđivanja njihove reprezentativnosti, jer "toliko boraca nije bilo ni u ratovima" koji su vođeni na prostorima bivše SFRJ.

Ministar je Velju Miloševića iz Kruševca i Dejana Milenkovića iz Vlasotinca, koji su se samopovređivali tokom ovog, odnosno januarskog štrajka veterana u Valjevu, zamolio da to više ne čine.

"Kao Boga vas molim, nemojte to više nikada činiti. Ako vam ruke nisu otkinute na Kosovu, nemojte da vam ih mi sada ovde kidamo", kazao je Vulin.

Zajedno su poželeli što brži oporavak Dejanu Ercu iz Vrnjačke Banje, koji je juče smešten u valjevsku bolnicu u teškom zdravstvenom stanju zbog iscrpljenosti tokom štrajka glađu. Takođe je dogovoreno da jedna od tribina tokom javne rasprave o novim zakonskim rešenjima u oblasti boračko-invalidske zaštite bude i u Valjevu, gde su do danas glađu štrajkovali veterani iz više gradova u Srbiji. U štrajku su do poslednjeg dana ostala četvorica veterana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track