VANREDNA SITUACIJA U ĆUPRIJI: Dim sa deponije prekrio nekoliko sela!
Foto: Fonet

Požar podmetnut

VANREDNA SITUACIJA U ĆUPRIJI: Dim sa deponije prekrio nekoliko sela!

Srbija -
Trenutno dim može da bude opasnost za sela Supska, Vlaška, Krušar, Isakovo, Ivankovac, Paljane i Dobričevo, rekao je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić

ĆUPRIJA - U nekoliko sela kod Ćuprije proglašena je vanredna situacija jer dim sa nekadašnje deponije, koja je gorela pre nedelju dana, može da ugrozi meštane, izjavio je danas predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Požar je lokalizovan i trenutno dim može da bude opasnost za sela Supska, Vlaška, Krušar, Isakovo, Ivankovac, Paljane i Dobričevo, rekao je Erić.

Sanirano je 60 odsto od dela deponije koji je goreo. Štab za vanredne situacije je proglasio varednu situaciju kako bi sanacija tog terena bila efikasnija. Na sednici je rečeno da problem može da se reši samo zatrpavanjem deponije, a do sada je posuto 130 kamiona zemlje.

Zavod za javno zdravlje izvršiće merenje u Supskoj da bi se preciznije znalo koji je stepen zagađenosti van deponije. Erić je rekao da se velika količina dima spušta na sela gde je uvedena vanredna situacija.

"Imamo preliminarne rezultate količine i sastava gasova na samoj deponiji i tu je zagađenje veliko, ali dali smo preporuku da se izvrše merenja i u selima. Mi smo oko deponije napravili pojas da se vatra ne širi jer su u okolini polja sa žitom", kazao je Erić.

Sprečeno je da se požar širi ali je gašenje na deponiji dug proces jer je reč o dubinskim požarima.

"Vatrogasci to ne mogu da gase, a jedini način da se prekrije zemljom i peskom. Uključili smo mehanizaciju javnih preduzeća, ali mislim da nećemo tako lako to uspeti da ugasimo zbog sastava deponije", rekao je Erić.

Deponija je zatvorena 2005. godine, ali su ljudi i dalje tamo izbacivali smeće, a neki privrednici animalni otpad. Deponija nije obezbeđena i niko se o njoj ne stara.

Postoji projekat o sanaciji deponije iz 2005. godine koji nije realizovan zbog nedostatka sredstava, a ove godine raspisana je javna nabavka za novi projekat sanacije deponije.

Verovatno će biti podneta krivična prijava protiv nepoznatih lica zbog podmetanja požara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track