VRANJE: Voda skuplja od 1. oktobra
Foto: Thinkstock

Nove cene

VRANJE: Voda skuplja od 1. oktobra

Srbija -
Domaćinstva u Vranju će od 1. oktobra vodu i kanalizaciju po kubnom metru plaćati po 68 dinara, umesto po dosadašnjih 56 dinara

VRANJE - Direktor Javnog preduzeća "Vodovod" Krsta Janjić izjavio je danas da će građani i privreda u Vranju od 1. oktobra vodu plaćati 21 odsto više.

On je rekao da su razlozi za poskupljenje početak vraćanja kredita nemačkoj razvojnoj banci KFV (KFW) i to što "Vodovod" ne može da naplati milionske dugove od preduzeća u restrukturiranju.

"Zbog takve situacije u privredi, građani kod kojih je procenat naplate vode veći od 90 odsto, moraju da podnesu najveći teret otplate kredita koji je podignut radi zamene azbesto-cementnih cevi u gradskom vodovodu i izgradnje Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda", rekao je Janjić.

Domaćinstva u Vranju će od 1. oktobra vodu i kanalizaciju po kubnom metru plaćati po 68 dinara, umesto po dosadašnjih 56 dinara.

Tako će voda u Vranju biti među najskupljim u Srbiji, mada, kaže direktor "Vodovoda", cena će biti manja nego u Beogradu, Subotici, Jagodini i Aleksincu, koji takođe vraćaju kredite KFV banci.

"Vodovod", po sadašnjem kursu, u narednih 10 godina nemačkoj razvojnoj banci godisnje treba da vraća po oko 40 miliona dinara, a prva rata za otplatu kredita stigla je ove godine pošto je istekao poček od tri godine.

"Mogli smo da otplatimo ratu kredita i bez povećanja cena vode da 'Jumko', 'Simpo' i 'Zavarivač' redovno plaćaju, ali od njih ne možemo da naplatimo dugovanja", kazao je Janjić.Od kredita KFV banke počela je zamena 4,2 kilometra azbestno-cementnih cevi vodovoda. Ppredviđeno je da se ove i iduće godine zameni još 15 kilometara cevi.

Istim kreditom finansiraće se i izgradnja Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i paralelnog cevovoda do brane "Prvonek", odakle se Vranje snabdeva pijaćom vodom.Ukupan kredit KFV vranjskom preduzeću iznosi 20,2 miliona evra, od čega je 16 miliona nepovrato, a ostatak treba vratiti u roku od 10 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track