ZA GINISA: Krompiruša za Ginisa duga 27,7 metara
Foto: Saša Urošev

Velika i ukusna

ZA GINISA: Krompiruša za Ginisa duga 27,7 metara

Srbija -
Za razliku od nekih drugih, ova naša Parada protekla je u duhu narodne tradicije i dobrog zalogaja, kažu meštanke Novih Kozaraca koje su napravile mega pitu
1 / 2 Foto: Saša Urošev

KIKINDA - Parada narodne tradicije, oda krajiškoj poslastici, promocija dobrog zalogaja... Nazovite kako hoćete, ali naša „Pitijada“ manifestacija je na koju se rado dolazi praznog, a vraća punog stomaka. Najpoželjini su oni dobrog apetita, reči su meštanki Novih Kozaraca kod Kikinde, koje su se svojski potrudile da i šesta Pitijada ispuni očekivanja sladokusaca koji obožavaju tradicionalnu krajišku zakusku.

One su pripremile krompirušu za Ginisa dugu 27,7 metara: Za nas nije problem da napravimo i duplo veću pitu, ali nikako da nam muškarci obezbede odgovarajuću tepsiju. Zbog toga smo bile prinuđene da krompiruša, u odnosu na prošlodišnju, naraste samo deset centimetara. Ceo posao oko pripreme mega pite trajao je skoro tri sata, nakon čega je pojedena brzinom munje, kaže Mirela Blagojević, predsednica Udruženja žena Novih Kozaraca.

U delikantnoj pripremi povelike pite s krompirom, učestvovalo je petnaestak žena. Za tu priliku, one su utrošile 30 kilograma krompira, 35 kilograma brašna i 12 litara ulja: Krompiruša je nezamisliva bez luka i bibera. Za našu džinovsku, kojom se sladilo celo selo, upotrebile smo kilogram soli, tri kesice bibera i šest kilograma luka. Drago nam je što Pitijada postaje sve popularnija turistička manifestacija. Od šezdesetak pita, najbolju je po oceni stručne komisije, pripremila Nevenka Plavšić. Pita je nezaobilazna na trpezi u svakoj kući u Novim Kozarcima, ukazuje ona.

Manifestacija ima i humanu notu

- Sav prihod od prodaje džnovske pite uvek namenski darujemo u dobrotvorne svrhe. Lane smo novac usmerili za završetak našeg pravoslavnog hrama. Ovoga puta ćemo, najverovatnije, pomoći jednoj porodici. “Pitijadu" je pokrenuo pokojni profesor fizičkog vaspitanja Milorad Majkić, koji je biciklom putovao na OI u Atinu i Peking. Želja da na dva točka stigne i na treću Olimpijadu, nije mu se ispunila. Na putu za London, preminuo je u Mađarskoj. Ovogodišnju Pitijadu otvorila je njegova supruga Braila - kaže Mirela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track