ŽIVOJINE, JAVI SE: Sačuvajmo staro srpsko ime!
Foto: KURIR

Akcija očuvanja naše tradicije

ŽIVOJINE, JAVI SE: Sačuvajmo staro srpsko ime!

Srbija -
Primetio sam da se u poslednje vreme vraćaju u modu stara imena, Sava, Vuk, Stefan, ali Živojina nema, kaže pokretač akcije Živojin Petrović

Živojin Petrović, aktivista i učesnik mnogih društvenih projekata vezanih za obeležavanje i negovanje običaja i kulture srpskog naroda, ovoga puta pokreće novu akciju. Kampanjom "Živeo Živojin", rešio je da očuva ovo staro srpsko ime.

- U cilju podsećanja i očuvanja starih srpskih ličnih imena, imajuću u vidu da i sam nosim takvo ime, pokrenuo sam akcij "Živeo Živojin". Svi mali Živojini sada su u centru pažnje, zahvaljujući njihovom starijem imenjaku - poručuje Žika Petrović.

Živojin Petrović je Beograđanin koji je tokom poplava u Obrenovcu doprineo akciji spasavanja ljudi kao - radio amater. Njegova ideja sada je da podstakne stara tradicionalna srpska imena.- Zato počinjem od onog koje i sam nosim. Primetio sam da se u poslednje vreme vraćaju u modu stara imena, Sava, Vuk, Stefan, ali Živojina nema - priča Živojin Petrović.

Kampanja i na društvenim mrežama

Akciju je preko društvenih mreža počeo tokom vikenda, a za sada su se odazvali roditelji troje mališana.- I sam sam kao mali bio okružen novim imenima, a kada se ja predstavim kao Živojin, oduvek su mi se čudili. Želim da ohrabrim mališane, ali i da motivišem buduće roditelje da deci daju ovo ime i očuvaju staru srpsku tradiciju i kulturu - dodaje Petrović.Za male Živojine, "veliki" Živojin pripremio je prigodne poklone. - Bilo bi lepo da se svi upoznamo i družimo, kao i da pokrenemo i druge, da eventualno podstaknemo - "izazovemo" još nekog Milutina, Obrena, Velibora odnosno Ljubicu, Jovanku i druge na sličnu akciju - objašnjava Petrović koji je svoje ime nasledio od dede, borca na Solunskom frontu i nosioca Albanske spomenice. Roditelji mališana Živojina iz osnovnih škola širom Srbije, javite se Živojinu Petroviću na mejl zika@zika.rs .

Živojin je živ i živahan

- Staro srpsko ime Živojin u osnovi ima reč - živ, i asocira nas na život, živahnost...živost a takvi su i bili znameniti Srbi počev od političara i dopisnog člana SANU profesora beogradskog Univerziteta Živojina Perića, dirigenta beogradske filharmonije i profesora muzičke akademije Živojina Zdravkovića, čuvenog reditelja, književnika, slikara i profesora FDU u Beogradu Živojina Pavlovića, pa sve do najčuvenijeg Živojina - oličenja herojstva, hrabrosti i viteštva srpske vojske, vojvode Živojina Mišića - primećuje Živojin Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track