ZRENJANIN: Obrušila se tavanica na zaštićenoj zgradi
Foto: Kurir

Dotrajao objekat

ZRENJANIN: Obrušila se tavanica na zaštićenoj zgradi

Srbija -
U srušenom delu zgrade na Trgu Zorana Đinđića 1, nalaze se advokatska kancelarija i knjigovodstevna agencija i u momentu obrušavanja u tim prostorijama nije bilo ljudi

ZRENJANIN - U centru Zrenjanina jutros se zbog dotrajalosti obrušila tavanica na još jednom objektu koji je pod zaštitom države, a povređenih nije bilo.

U srušenom delu zgrade na Trgu Zorana Đinđića 1, nalaze se advokatska kancelarija i knjigovodstevna agencija i u momentu obrušavanja u tim prostorijama nije bilo ljudi.

Na teren je izašla Komunalna policija, građevinska inspekcija, vatrogasci i spasilačke ekipe, a nakon uvida objekat je zabranjen za dalju upotrebu i preduzete su mere da se stanari koji su ugroženi isele iz tog objekta. Zrenjanicima je taj objekat poznat po nekadašnjoj kafani "Tisa" koja je bila smeštena u prizemlju.

Taj objekat, koji je u mešovitom vlasništvu države i privatnih vlasnika, dok je Grad Zrenjanin korisnik dela, jutros je ograđen kako ne bi došlo do povređivanja pešaka koji tuda prolaze.

U glavnoj zrenjaninskoj ulici ograđeno je već nekoliko objekata, i oni su dotrajali, u lošem stanju, skloni padu, a za pojedine je inspekcija odredila rušenje. Na jednom od tih objekata, u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića 40, krajem januara ceo zid južne strane zgrade srušio se na severno krilo višespratnice u kojoj je zrenjaninska filijala Poreske uprave.

Tada su se srušili krovna konstrukcija, tavanica i zidovi, a na dvema kancelarijama Poreske uprave na spratu porazbijani su prozori. U centru grada je i objekat na broju 26 - Filkovićeva kuća gde se nedavno urušio krov. Ta zgrada je, iako u strogom centru grada, zbog izuzetno lošeg stanja godinama unazad ograđena žičanom ogradom. Veliki problem predstavlja to što su zgrade u mešovitom vlasništvu, ali istoričar umetnosti Bojan Kojičić kaže da u Zakonu o kulturnim dobrima jasno stoji da je vlasnik kulturnog dobra dužan da ga održava, bila to država ili privatna lica i da Zavod nije odgovoran za trenutno stanje objekata pod zaštitom.

Komentarišući trenutno stanje brojnih uništenih zrada, spomenika kulture u Zrenjaninu, Kojičić je agenciji Beta rekao da ni u jednom gradu nije slučaj da se petina objekata raspada, a da to samo govori o ljudima koji u njemu žive i vode grad, sada i poslednjih decenija.

"Zaštitar u gradu koji se raspada oseća se kao hirurg kome pacijenti umiru, ali ne zato što ne zna da ih leči, već zato što mu ne daju pare za lečenje", rekao je Kojičić. Opasnost za Zrenjanince predstavljaju i stara Špiritana, kao i još nekoliko objekata u gradu za koje je građevinska inspekcija zbog lošeg stanja predložila rušenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track