Vetar otežava gašenje požara u Crnoj Gori

Pod kontrolom

Vetar otežava gašenje požara u Crnoj Gori

Planeta -
Vatrena stihija u brdima iznad Sutomora u potpunosti je stavljena pod kontrolu, iako se požar, usled jakog vetra, širio velikom brzinom

PODGORICA - Na više lokacija u Crnoj Gori požari su i dalje aktivni, a nepristupačan teren i jak vetar otežavaju njihovo gašenje.

Požari su, međutim, pod kontrolom, tako da nigde ne preti opasnost po stambene objekte.

Pojačani vetar proširio je požar koji već nekoliko dana bukti u šumama na području žabljačke opštine. I dalje je aktivan i požar u kanjonu Tare, čije gašenje otežavaju nepristupačan teren i snažan vetar.

Vatrena stihija u brdima iznad Sutomora u potpunosti je stavljena pod kontrolu, iako se požar, usled jakog vetra, širio velikom brzinom. Veliki požar koji već više od deset dana bukti u okolini Mojkovca takođe je pod kontrolom, ali još nije u potpunosti lokalizovan, zbog čega je i dalje u prekidu regionalni put Mojkovac-Đurđevića Tara, zbog opasnosti od odrona.

Gašenje tog požara je znatno otežano, jer je u pitanju izuzetno nepristupačan teren. Na području Podgorice sada nema aktivnog požara, ali se na brdu Gorica i dalje nalaze četiri vatrogasna vozila, kako bi to područje bilo potpuno pod kontrolom.

Crnogorski vatrogasci apelovali su na građane da budu pažljivi, jer velika suša i vetar potpomažu da se i najmanja vatra veoma brzo rasplamsa.

Oni su naveli da je veoma nezahvalno davati prognozu kada će vatrene stihije u potpunosti biti zaustavljene, pošto zbog vetra ponovo može doći do razbuktavanja požara. U gašenju vatre učestvuju u protivpožarni avioni Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, kao i dva helikoptera, pristigli kao pomoć iz Hrvatske.

Požar u kanjonu reke Drage

Rastinje na području desne obale reke Drage, pritoke Tare, u pljevaljskoj opštini, izgorelo je u požaru, rekao je šef kabineta predsednika opštine Pljevlja Rajko Palibrk.Palibrk je agenciji Beta kazao da je kanjon Drage po mnogo čemu ravan vrednostima same Tare, a po flori čak je i veće vrednosti. Vatra je, prema rečima Palibrka, iz kanjona izbila nadomak sela Ograđenica i Slatina, ali kuće zasad nisu ugrožene.

Palibrk je kazao da su resursi opštine Pljevlja za efikasnu borbu protiv požara nedovoljni. U prilog takvoj oceni, naveo je podatak da opština Pljevlja zauzima 10 odsto teritorije Crne Gore, a svega 30 ljudi je zaposleno na poslovima zaštite od požara.Inače, požar još nije sasvim ugašen ni u ataru sela Obarde, takođe, u opštini Pljevlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track