VEZE: Slavica Đukić Dejanović namestila posao kumu?
Foto: Nemanja Pančić

„Banković gradnja“ jedini podizvođač radova

VEZE: Slavica Đukić Dejanović namestila posao kumu?

Društvo -
Posao na izgradnji Kliničkog centra Niš vredan milione dobila građevinska firma iz Surdulice čiji je vlasnik Boban Banković u kumovskim vezama s ministarkom zdravlja

BEOGRAD - Ko će kome nego svoj svome!

Firma „Banković gradnja“ iz Crne Trave, koja je u vlasništvu Bobana Bankovića, kuma ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, dobila je posao jedinog podizvođača radova na izgradnji Kliničkog centra Niš, saznaje Kurir.

Čest gost

Kako kaže dobro upućen izvor Kurira, Slavica Đukić Dejanović je čest gost u kući Bobana Bankovića u Surdulici, „što mogu da potvrde i mnogi građani ovog mesta“

.- S jedne strane, Slavica Đukić Dejanović često posećuje Bobana Bankovića u Surdulici, dok s druge „Banković gradnja“ na tenderima za zdravstvene ustanove često dobija vredne poslove.

Nije teško zaključiti iz kog razloga je ova firma prva ušla i u posao izgradnje kliničkog centra, imajući u vidu činjenicu da u Nišu postoji veliki broj građevinskih firmi - kaže naš sagovornik i dodaje da je posao podizvođača veoma vredan.

Kolika je tačna vrednost, nismo mogli da utvrdimo jer u predstavništvu firme u Crnoj Travi to nisu znali da nam kažu, ali je nesumnjivo da je reč o milionskim ciframa.

Inače, ovom svojevrsnom skandalu prethodio je nerazumljiv tender koji je Ministarstvo zdravlja raspisalo za posao izvođača radova na KC.

Za posao su bile zainteresovane firme poput „Energoprojekta“, „Tončev gradnje“ i mnogih drugih, ali ova preduzeća nisu mogla da učestvuju na konkursu, čak ni ukoliko bi formirala konzorcijum, jer je ministarstvo raspisalo takav tender za rekonstrukciju kliničkih centara da uslove ne može da ispuni nijedna domaća firma.

Italijani glavni

Konačno, za izvođača radova na rekonstrukciji i izgradnji KC Niš u julu je izabrana italijanska firma „Inso“. Kamen temeljac za budući klinički centar položila je ministarka Slavica Đukić Dejanović 18. oktobra.

Ukupna vrednost cele investicije je 31,5 milion evra. Međutim, budući da se izgradnja finansira iz kredita Evropske investicione banke, građevinski stručnjaci sa kojima je kontaktirao Kurir ocenjuju da će konačna suma izgradnje premašiti 50 miliona.

- Ukoliko se posao finansira iz kredita Evropske investicione banke, a ne iz donacije, mi moramo da vraćamo novac za izgradnju. Zato nije jasno zašto oni uslovljavaju ko može da bude izvođač radova. Naše firme su gradile po celom svetu, pa zašto onda ne mogu u Srbiji - pita se naš sagovornik i dodaje:

- Uprkos tome, mnogi su pokušali da dobiju bar posao podizvođača, ali je iz neobjašnjivih razloga taj posao pripao Bankoviću, a njegov odnos sa ministarkom zdravlja indikativno ukazuje na to da je kumstvo bilo i te kako bitan faktor!

Ministarki Đukić Dejanović uputili smo pitanja o vezi s Bobanom Bankovićem, na koja juče nismo dobili odgovor.

Banković: Slavica mi nije kuma, ali se poznajemoBoban Banković, vlasnik „Banković gradnje“, tvrdi da ministarka zdravlja nije uticala da njegova firma dobije posao podizvođača na izgradnji KC Niš.- Nismo ni u kakvim rodbinskim, ni kumovskim odnosima. Bila je kod mene u Surdulici svega dva puta i jednom je bila na „Vlasinskom letu“. Nijednom nije bila boravila u mojoj kući, nego je bila gost nekih mojih prijatelja - rekao je za Kurir Boban Banković.On je istakao da je posao podizvođača dobio tako što je svoju ponudu poslao Italijanima, koji rade izvođačke radove na KC, i da su oni odabrali da „Banković gradnja“ radi grube građevinske radove.- Verovatno su nas odabrali zato što smo bili najpovoljniji - dodao je Banković.Inače, interesantno je da se na sajtu „Banković gradnje“ navodi da „pored poslovne biografije, lična, porodična, prijateljska i ktitorska biografija Bobana Bankovića predstavljaju priču za sebe“. Takođe, navodi se da „na njegov položaj u zajednici ukazuje i njegovih devet kumstava“!

ČINJENICEJoš neki poslovi koje je dobijala „Banković gradnja“- KBC Zemun u Beogradu- Medicinski centar „Jovan Šerbanović“, ginekološko i hirurško odeljenje u Petrovcu na Mlavi- Rekonstrukcija i adaptacija 14 domova zdravlja Grupacije XI- Sanacija doma za smeštaj starih i izbeglih lica „Male pčelice“ u Kragujevcu- Sanacija Doma za stara i nezbrinuta lica u Surdulici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track