(VIDEO) FBiH: Zemlja guta kuće, 2.556 klizišta samo u Tuzlanskom kantonu!
Foto: Reuters

Propast

(VIDEO) FBiH: Zemlja guta kuće, 2.556 klizišta samo u Tuzlanskom kantonu!

Planeta -
U većini opština stalno se pojavljuju nova klizišta, uglavnom visokorizična

Na području Tuzlanskog kantona do sada je evidentirano 2.556 klizišta koja ugrožavaju 2.795 objekata, a evakuisane su ukupno 1.804 osobe, najnoviji su podaci Civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

Svi raspoloživi kapaciteti sistema zaštite i spasavanja u Federaciji BiH angažovani su na otklanjanju posledica poplava i klizišta, a u fokusu su aktivnosti na sanaciji terena posebno na uklanjanju uginulih životinja i mehaničkom čišćenju područja s kojih se voda povukla, rekao je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

Stručnjaci su na terenu i u sarajevskoj opštini Vogošća, gde se pojavljuje sve veći broj klizišta, od kojih su neka, prema vizuelnim osmatranjima, visokorizična.

Zemlja guta kuću kod Zenice

U Zeničko-dobojskom kantonu situacija posle poplava je izuzetno složena i teška, jer su uništene brojne saobraćajne komunikacije, a u svim opštinama se javljaju nova klizišta. U maglajskoj opštini registrirovano je oko 600 klizišta, a javljaju se nova i veća. Najveći problem nakon poplava i u opštini Jajce predstavljaju klizišta koja ugrožavaju domaćinstva i privredne objekte i kojih na području ove opštine ima više od 100. Kako su rekli u Civilnoj zaštiti Jajca, zbog tih klizišta ugrožena su 54 objekta za stanovanje, a evakuisana je 21 porodica.

Granični prelazi Orašje, Rača, Bosanski Šamac i Pavlovića most zbog poplava i dalje su zatvoreni za prelaz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja