VIDEO: Kjuriositi pronašao dokaze o postojanju života na Marsu?!
Foto: Youtube

Veliko otkriće

VIDEO: Kjuriositi pronašao dokaze o postojanju života na Marsu?!

Tech -
U ogromnom krateru blizu severnih ravnica Marsa nekada se nalazilo staro jezero u kome je mogao postojati mikrobiološki život, tvrde NASA naučnici

Minerali, koje je pronašao NASA rover "Kjuriositi", nagoveštavaju da je jezero na Marsu sadržalo vodu niskog saliniteta i neutralnog pH koji su pogodni za život.

Kjuriositi je bušio krater Gejl i pronašao minerale koji su formirani u svežoj vodi i elemente ključne za život. U ogromnom krateru blizu severnih ravnica Marsa nekada se nalazilo staro jezero u kome je mogao postojati mikrobiološki život, tvrde NASA naučnici.

Jezero je postojalo više od 100.000 godina na dnu kratera Gejl koji je formiran kada je meteor pogodio tu planetu pre oko 3,7 milijardi godina. Rezultati analiza uzoraka stena koje je uradio "Kjuriositi" otkrili su prisustvo minerala gline koji su formirani u vodi i peščane stene koje je donela rečna voda koja je curila u jezero.

"Prisustvo ovih materijala nam govori da je voda verovatno bila sveža, što znači da je bila mnogo pogodnija za mikrobiološki život. Te stene su slične onima koje bismo pronašli kada bismo šetali duž obale Dorseta ili Devona", kaže geolog sa Kraljevskog koledža u Londonu i član naučnog tima "Kjuriositi" Sandžev Gupta.

NASA tim nije siguran koliko je jezero bilo duboko ili široko, ali pretpostavljaju da je bilo dovoljno duboko da ne presušuje periodično, jer bi to ostavilo tragove pukotina u uzorcima stena.

Podsetimo, rover "Kjuriositi", vredan 2,5 milijardi dolara, sleteo je na Mars u avgustu 2012. godine sa zadatkom da istraži da li su na crvenoj planeti nekada postojali uslovi za život.

http://www.youtube.com/watch?v=dA_2hg38_GA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track