(VIDEO) KRAJ SERIJE SMRT KOD SIGETA: Ovako je umro Sulejman Veličanstveni!
Foto: Printskrin

Kraj čuvene serije

(VIDEO) KRAJ SERIJE SMRT KOD SIGETA: Ovako je umro Sulejman Veličanstveni!

Pop kultura -
Sulejman je Hurem nadživeo osam godina, kada je na svom poslednjem pohodu u Ugarskoj podno Sigeta umro 1566. godine

Završeno je snimanje najgledanije serije na Balkanu Sulejman Veličanstveni. Poslednje scene najveće turske serije prikazuju umiranje velikog sultana Sulejmana, čiji život bio pun kontroverzi, prvenstveno vezanim za njegovu drugu ženu Hurem.

U poslednjoj sezoni serije, pošto umre Hurem, slede zanimljive scene borbe braće Selima i Bajazita za nasledstvo očevog trona. I u stvarnom životu, ne samo u seriji, Selim će zbog prijestola ubiti svog brata Bajazita. Sultanija Hurem u seriji pred svoj sam kraj naredila svojim slugama da ubiju mezimicu svog sina, ali želja joj se nije ostvarila, čak je ova nakon smrti Hurem uzela sa ruke i njen prsten koji je poklon i ručni rad sultana Sulejmana.

Hurem (Foto: Vikipedija)
Hurem (Foto: Vikipedija)

Turska serija Sulejman Veličanstveni probudila je niz interesovanja za ličnost i delo turskog sultana Sulejmana I iz Osmanlijske dinastije. A ljubav između Sulejmana i Hurem bila je toliko neverovatna da su podanici sumnjali da je Rokselana, kako joj je bilo hrišćansko ime, ziadi ili veštica. Zbog toga su ona i njena deca bili omraženi i u dvoru i u vojsci, ali niko nije smeo da kaže protiv nje, jer ju je sultan voleo, zapisao je jedan mletači putopisac

Sumnjalo se da je Hurem kroz čarobne nauke i vračanje vezala sultana za sebe. Tako je ona postala veštica i nije uspela da pridobije ljubav naroda ni kroz svoje mnoge zadužbine - među njima pet džamija, jedna kuranska škola, jedna narodna kuhinja za siromašne, jedna bolnica...

Sulejman je Hurem nadživeo osam godina, kada je na svom poslednjem pohodu u Ugarskoj podno Siget umro 1566. godine. Posle Rokselanine smrti u Sulejmanovom životu nije bilo druge žene. Bio je veran svojoj ženi sve do smrti. Naredio je da se sahrani pored nje, u raskošnoj džamiji Sulejmanije koju je dovršio 1557. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=EP_weCwAqRw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track