(VIDEO) UŽIVO DAN 122 BOLOTOV: U telu ubijenog ruskog novinara nađen metak iz snajpera!
Foto: Reuters

Zločin

(VIDEO) UŽIVO DAN 122 BOLOTOV: U telu ubijenog ruskog novinara nađen metak iz snajpera!

Planeta -
Šef samoproglašene LNR nije rekao ko je ubijen iz snajpera, novinar Igor Kornjeljuk ili tonac Anton Vološin

LUGANSK - Jedan od dvojice ruskih novinara koji su ove nedelje ubijeni kod Luganska nije stradao od granate koja je pogodila mesto na kojem su novinari stajali, nego je ubijen iz snajpera, izjavio je novinarima predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike Valerij Bolotov, prenosi Interfaks.

Bolotov nije precizirao da je snajperski metak nađen tokom obdukcije tela tonca ruske VGTRK Antona Volišina, koji je ostao mrtav na licu mesta, ili u telu novinara Igora Kornjeljuka.

Igor Kornjeljuk je preminuo na operacionom stolu Foto Printscreen
Igor Kornjeljuk je preminuo na operacionom stolu Foto Printscreen

"Informacija da su ruski novinari stradali od oružja pripadnika samoodbrane je čista laž ukrajinskih vlasti", dodao je Bolotov. Inače, tela ubijenih novinara VGTRK juče su predata porodicama.

I ovih dana bilo je komentara da je zaštitni sunđer na Kornjeljukovom mikrofonu bio tako uočljiv da je snajperista vrlo lako mogao da ga primeti.

Inerfaks javlja da je milicija u Lugansku danas saslušala zarobljenu ženu snajperistu, koja je delovala u okviru eskadrona smrti ukrajinskih snaga.

Ilustracija ruska vojska Foto Reuters

16.49 - Ruska vojska se vraća na granicu s Ukrajinom između ostalog i zato što su dva ukrajinska pešadijska vozila ušla na teritoriju Rusije, javlja portal Polit onlajn, prenosi ruska Pravda na Tviteru. "Ministarstvo odbrane odlučilo je da posle napada na ambasadu Rusije u Kijevu i provokacije na granici da preispita povlačenje trupa s granice", saznaje RBK u svojim izvorima u Generalšabu ruske armije. Jedno ukrajinsko pešadijsko borbeno vozilo pokvarilo se, pa je napušteno, a pripadnici Nacionalne garde Ukrajine streljale su posadu zato što je napustila vozilo.

Sergej Šojgu: Ojačaću vojsku na granici  Foto Fonet
Sergej Šojgu: Ojačaću vojsku na granici Foto Fonet

Ministar odbrane Sergej Šojgu na zatvorenom sastanku u Državnoj dumi 18. juna obavestio parlamentarce da će ojačati vojsku na granici, piše Snob.ru. Isti portal citira vojnog zvaničnika iz ruskog ministarstva odbrane Anatolija Dergaljeva da neće biti "iznenadnih napada". "Ruska vojska neće ulaziti u sukob s ukrajinskim oficirima. moji izvori kažu da se Rusija sprema da ultimativno zatraži od Ukrajine da objavi prekid vatre radi zaštite civilnog stanovništva", rekao je on medijima.

16.38 - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ponovo je uspostavila kontakt sa dva tima posmatrača koji su nestali na istoku Ukrajine prošlog meseca, saopštio je portparol OEBS-a. On je dodao da posmatrači te organizacije nisu povređeni i da su posmatrači dobro. U saopštenju OEBS-a zatraženo je njihovo trenutno i bezuslovno oslobađanje.

16.10 - Ukrajinska armija preko Izjuma prebacuje tenkove za Donbas - Donjeck i Lugans, tvituju svedoci, u ovom slučaju korisnik Jevgenij Vežljivij.

Gasovod Foto AP
Gasovod Foto AP

16.06 - Ministarstvo energetike i rudarstva Ukrajine predložilo je evropskom komesaru za energetiku, Ginteru Etingeru, da formira operativnu grupu od predstavnika Evropske unije za kontrolu tranzita ruskog gasa koji prolazi preko ukrajinske teritorije. Kako je u pismu Etingeru naveo ministar za energetiku i rudarstvo Ukrajine, Jurij Prodan, to će EU omogućiti da se neposredno na mernim stanicama za gas i na dispečerskim punktivima uveri da Ukrajina ispunjava svoje obaveze o transportu gasa u zemlje EU. Međutim, Prodan je dodao da će Ukrajina ispunjavati tranzitne obaveze do trenutka do kada za to bude tehničkih mogućnosti.

Sergej Ivanov i Vladimir Putin Foto AP
Sergej Ivanov i Vladimir Putin Foto AP

16.01 - Šef administracije predsednika Ruske Federacije Sergej Ivanov nazvao je krizu u Ukrajini "građanskim ratom koji se pretvorio u genocid sopstvenog naroda", javlja Rosijskaja gazeta. "Ono što se tamo događa, a ne želim da se razmećem gromkim frazama, to je građanski rat koji je prerastao u genocid sopstvenog naroda", kazao je on tokom posete ukrajinskim izbeglicama koje su utočište našli u ruskoj Rostovstoj oblasti. "U toku je i humanitarna katastrofa", dodao je Ivanov.

Petar Porošenko Foto Reuters
Petar Porošenko Foto Reuters

15.38 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko najavio je danas da će 27. juna potpisati Sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, a da će sledeće sedmice poslati novog šefa diplomatije u Luksemburg, kako bi ministrima EU izložio mirovni plan za istočni deo zemlje. "Ono što smo toliko dugo čekali, dogodiće se naredne sedmice", rekao je Porošenko medijima, pošto je predstavio novog šefa diplomatije Pavla Klimkina, čije je imenovanje parlament odobrio ranije danas.

http://www.youtube.com/watch?v=6_wwEsFaSqQ

14.47 - "Tenkovi su došli pred Semjonovku i gađaju naše pozicije. Napadi dolaze iz više strana, ali Semjonovka se drži, naši ljudi tamo se vrlo dobro brane", kazao je za TV ekipu Komsomoljkaje pravde Igor Strelkov, komandant odbrane Slavjanska. Što se tiče ostalih delova istoka Ukrajne, Strelkov kaže da je najteže u području Krasnog Limana gde su ukraninske snage dovele teško naoružanje i tehniku. "S juga je napadnug grad Seversk. Tamo smo imali sasvim mali garnizon, svega 300 milicionera s puškama", kazao je Strelkov. Kad je reč o Slavjansku, kratko je rekao : "Naš garnizon u Slavjansku je u potpunom operativnom okruženju".Ilustracija Foto Twitter

14.34 . Sveti Sinod Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije apelovao je na predsednika Ukrajine Petra Porošenka da prekine oružani sukob u oblasti Luganska i Donjecka i da počne da pomaže stanovništvu jugoistoka zemlje. "Sveštenici i vernici iz tih oblasti traže da se preduzmu sve mere da se zaustavi krvoproliće koje nedužni civili trpe. Naši vernici na istoku veruju da sporove treba rešavati kroz dijalog i pregovore. Cela naša crkva ispoveda princip mironog rešavanja. Moramo zajedno da sprečimo pogibiju nevinih ljudi", navodi se u saopštenju koje prenosi Interfaks.

Ukrajinska artiljerija razorila je Slavjansk  Foto AP
Ukrajinska artiljerija razorila je Slavjansk Foto AP

13.45 - Jedan civil je poginuo kad je ukrajinska vojska granatirala Crkvu vaskrsenja Hristovog u Slavjansku, javlja Itar-Tass. Crkvenjak je otvorio kapiju crkve i šrapnel ga je pogodio u glavu.

Civilno stanovništvo u panici Foto AP
Civilno stanovništvo u panici Foto AP

13.31 - Žestoke borbe izbile su u gradu Artjemovsku u Donjeckoj oblasti, javlja Interfaks. "Ukrajinska armija granatira selo Zakotnoje kod grada Severska u blizini Artjemovska. Samoodbrana im odgovara i u toku je žestoka borba u kojoj ukrajinski bezbednjaci koriste tešku tehniku", rekao je predstavnik snaga samoodbrane Interfaksu. Isti izvor kaže da je na Seversk jutros izvršen vazdušni napad i da je samoodbrana uspela da pogodi avion, ali ne i da ga obori.

12.59 - Železnička stanica u Lugansku sada, tvitovala je izvesna Leticija. Građani beže pred borbama koje se približavaju Lugansku.

Ukrajinska armija u akciji Foto AP
Ukrajinska armija u akciji Foto AP

12.49 - Na istoku Ukrajine u toku je velika borba ukrajinske vojske i proruskih snaga "kakve dosad nije bilo po snazi i razmerama", rekli su ukrajinski vojni izvori, prenosi Tanjug. U Kijevu kažu da postoje neproverene informacije da su obe strane u borbu uključile tenkove. Žestoki sukobi izbili su rano jutros blizu grada Krasni Liman, koji je pod kontrolom ukrajinskih vlasti od početka juna, a snage samoodbrane navodno su pokušale da probiju kordon vladinih trupa. "U toku je velika borba koja prevazilazi, u smislu snage i razmera, sve što je dosad viđeno", rekao je vojni izvor dodajući da u borbama učestvuje do 4.000 pripadnika snaga samoodbrane.

12.14 - Ukrajinska vojska raspoređuje blokade duž granice s Krimom, javlja dopisnica Raše tudej Pola Siler pozivajući se na ukrajinske zvaničnike.

11.10 - Vrhovna rada (parlament Ukrajine) razrešila je (Andreja) Deščicu dužnosti ministra inostranih poslova Ukrajine, javlja na Tviteru ruska 1TV. Parlament je odmah postavio Pavela Klimkina za novog šefa diplomatije.

11.08 - MIP Rusije poziva Ukrajinu da s oprezom pristupi rešavanju problema koji se tiču granice između dve zemlje, kaže za RIA Novosti zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin. Ova izjava usledila je posle jučerašnje preporuke ukrajnskog parlamenta vldi da u roku od mesec dana pripremi dokumenta za jednostrano razgraničenje deonice zemljišta duž granice s Rusijom.

http://www.youtube.com/watch?v=W1Su60OlU54

10.45 - Sirene u Kramatorsku objavile su početak artiljerijskog napada ukrajinske vojske na ovaj grad na istoku Ukrajine, javlja dopisnik RIA Novosti. Kramatorsk je danima pod snažnim artiljerijskim napadima u kojima je poginulo najmanje šest civila.

10.17 - Pripadnici samoodbrane samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) uspeli su da uhvate u zasedu ukrajinski specijalni bataljon "Ajdar", a ruski TV kanal Lajf njuz ekskluzivno objavljuje snimak te akcije. "Ajdar" je jedan od plaćeničkih bataljona koje finansiraju ukrajinski oligarsi, a upao je uzasedu kod Luganska kad je krenuo u pomoć snagama ukrajinske Nacionalne garde koje nedeljama napadaju Lugansk. Deo pripadnika "Ajdara", kojih je ukupno stotinjak, je poginuo, dosta njih je zarobljeno, a neki su uspeli da pobegnu. Komandant bataljona je tražio pomoć kad je video da je upao u zasedu, ali nije je dobio. U Kijevu kažu da bataljon nije precizno sledio naređenja i da je delovao na svoju ruku.

10.00 - Australija je uvela finansijske sankcije protiv 50 državljana Rusije i 11 organizacija, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, prenosi RIA Novosti. Razlog je stav Rusije prema Ukrajini, a sankcijama su pogođeni, između ostalih, i savetnik predsednika Rusije Sergej Glazjev, predsednici oba doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko i Sergej Nariškin, zamenici premijera Rusije Dmitrij Rogozin i Dmitrij Kozak i ostali.

Petar Porošenko i Džozef Bajden Foto Fonet/AP
Petar Porošenko i Džozef Bajden Foto Fonet/AP

09.45 - Potpredsednik SAD Džozef Bajden rekao je ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da će SAD zajedno sa saveznicima raditi na "nametanju daljih sankcija Rusiji" ako Moskva ne upotrebi svoj uticaj da zaustavi nasilje separatista na istoku Ukrajine. Kako je saopštila Bela kuća, Bajden je istakao da Rusija nije obustavila slanje oružja i ekstremista preko granice, prenela je agencija Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track