(VIDEO) VEB-PIRAT NE ODUSTAJE: 5 miliona dolara za informacije protiv vlade SAD!
Foto: Reuters

Rat!

(VIDEO) VEB-PIRAT NE ODUSTAJE: 5 miliona dolara za informacije protiv vlade SAD!

Planeta -
Amerika traži od Novog Zelanda izručenje internet magnata Kima Dotkoma, osumnjičenog za veb-pirateriju, a ovaj nudi ogromne pare za borbu protiv Vašingtona

VELINGTON - Internet tajkun Kim Dotkom, kojeg Amerikanci traže od Novog Zelanda zbog navodne veb-piraterije, ponudio je pet miliona američkih dolara uzbunjivaču čije bi informacije mogle da pomognu njegovom slučaju.

Dotkom (40), čije je saslušanje po američkom zahtevu za izručenje zakazano za jul, ističe mišljenje njegovih advokata da bi otkrivanje takvih informacija bilo potpuno legalno - uprkos iskustvima osuđenog Bredlija Meninga (sada Čelsi) i Džulijana Asanža i Edvarda Snoudena, koji se praktično kriju u ambasadi Ekvadora, odnosno u Rusiji.

Kim Dotkom: 5 miliona onom ko mi pomogne da raskrinkam vladu SAD! Foto Reuters
Kim Dotkom: 5 miliona onom ko mi pomogne da raskrinkam vladu SAD! Foto Reuters

"Da objasnim: tražimo informacije koje dokazuju nezakonito ili korumpirano ponašanje američke vlade, novozelandske, špijunskih agencija, organa za sprovođenje zakona i Holivuda", preneo je Dotkom na svom nalogu na Tviteru.

Dotkoma Sjedinjene Države terete za pirateriju, reketiranje i pranje para, a protiv njega u SAD postoji i zajednička građanska tužba zastupnika holivudskih filmskih studija i multinacionalnih muzičkih kompanija. SAD Dotkoma terete da je zahvaljujući "Megaaploudu" zaradio desetine miliona dolara, oštetivši filmske kompanije i autore pesama za oko 500 miliona dolara prihoda na ime autorskih prava.

Dotkom tvrdi da je nevin, a preti mu zatvorska kazna od 20 godina. "Zviždaču" koji mu pomogne raskrinkavanjem neke od tužbi, Dotkom obećava anonimnost i besplatnu pravnu zaštitu i objašnjava da u svrhu zaštite podataka koristi platformu lista "Gardijan" koja se zove "Sekjur drop" (Secure Drop). Ta platforma, predstavljena prošle sedmice - tačno na godišnjicu objavljivanja prvih poverljivih Snoudenovih saznanja, za koja su "Gardijan" i "Vašington post" dobili Pulicerovu nagradu - omogućava slanje dokumenata i podataka uz izbegavanje najčešćih načina onlajn praćenja.

"Trenutno sa pravnim timom razmatram kako da formalizujemo nagradu - verovatno ćemo otvoriti račun fondacije i deponovati nagradni fond, a obelodanićemo i uslove za one koji obezbede informacije. Ne nudim nagradu samo za informaciju koja bi "dobila slučaj", već za bilo šta upotrebljivo", kazao je Dotkom.

Osnivač sajta "Megaupload", Nemac čije je pravo ime Kim Šmic i ima prebivalište na Novom Zelandu i u Hong Kongu, trenutno je uz kauciju na slobodi, pošto je ga je u filmskoj akciji po "narudžbini" Ef-Bi-Aja (FBI) na njegovom imanju u blizini Oklanda početkom 2012. uhapsila novozelandska policija.Internet tajkun uhapšen je pošto je policija sletela helikopterima na travnjak ispred njegove vile.

http://www.youtube.com/watch?v=pMas0tWc0sg

"Gospodin Dotkom se povukao u kuću i aktivirao brojne elektronske mehanizme za zaključavanje. Dok je policija neutralizovala te brave, on se dodatno zabarikadirao u obezbeđenu prostoriju čija su vrata policajci, da bi ušli, morali da seku mašinama. Kad su ušli, zatekli su gospodina Dotkoma u blizini vatrenog oružja koje je izgledalo kao skraćena sačmarica.... Definitivno, ulazak u tu kuću bio je mnogo komplikovaniji od jednostavnog kucanja na vrata", ispričao je tada jedan od policajaca koji su učestvovali u hapšenju.

Prilikom racije, policija je zaplenila luksuzne automobile vredne oko 4,8 miliona dolara, između ostalog i ružičasti "kadilak" iz 1959. i "rols rojs fantom", kao i vatreno oružje koje se u policijskom izveštaju opisuje kao "skraćena sačmarica".

Kim Dotkom je već imao bliske susrete s američkim pravosuđem Foto AP
Kim Dotkom je već imao bliske susrete s američkim pravosuđem Foto AP

Na Dotkomovim računima na Novom Zelandu zamrznuto je skoro devet miliona američkih dolara - do ishoda sudskog procesa.

Čuvena hakerska grupa "Anonimni" reagovala je na hapšenje Dotkoma i trojice njegovih saradnika napadima na sajtove FBI i Ministarstva pravde SAD.

Pošto je zatvorio originalni sajt, Dotkom je 2013. osnovao drugu internet kompaniju, "Mega" (Mega Ltd), koja nudi "klaud" (cloud) skladištenje podataka i tvrdi da ima sedam miliona registrovanih korisnika. Pokretanje novog sajta, januara prošle godine, proslavljeno je u Dotkomovom stilu - veličanstvenom zabavom u velelepnoj vili, na imanju vrednom više miliona dolara. Na žurci je evocirana i spektakularna akcija hapšenja Dotkoma.

Kim Dotkom smatra da je legalan biznismen Foto Reuters
Kim Dotkom smatra da je legalan biznismen Foto Reuters

Ključna novina novog sajta je mogućnost enkripcije i dekripcije prilikom transfera fajlova, za koju Dotkom veruje da će ga zaštititi od pravne drame koja je pratila "Megaaploud", a njega umalo stavila iza rešetaka. Šifre za dekripciju aploudovanih fajlova imaju korisnici, a ne "Mega", što znači da kompanija ne može da vidi sadržinu šerovanih fajlova, što, kako tvrdi Dotkom, znači da ne može ni da bude odgovorna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track