(VIDEO) VILIJAM HEJG: Mapa BiH je konačna! Pripremamo nove mere protiv Rusije!
Foto: Rojters

Britanski ministar spoljnih poslova o krizi u Ukrajini

(VIDEO) VILIJAM HEJG: Mapa BiH je konačna! Pripremamo nove mere protiv Rusije!

Planeta -
To bi bile sankcije u oblasti trgovine, finansija, naročito u ekonomiji. Ovakve mere su sada u pripremi i one će stupiti na snagu ukoliko situacija od strane Rusije dodatno eskalira kada je u pitanju kriza u Ukrajini., navodi britanski ministar spoljnih poslova

Vilijam Hejg, britanski ministar spoljnih poslova, povodom zasedanja Generalne skupštine UN, na kojoj je referendum o otcepljenju Krima proglašen nezakonitim, a rezolucija o teritorijalnom integritetu Ukrajine usvojena sa apsolutnom većinom glasova, kaže da je to veoma važno glasanje, jer ceo svet šalje jasnu sliku o tome šta misli.

"Stotinu zemalja je glasalo za, a samo 11 protiv tog predloga. Čak i zemlja kao što je Kina je uzdržana, a ona obično glasa proruski po svim drugim pitanjima koja su važna za Rusiju. Moskva bi to trebalo da ozbiljno primi ka znanju", naveo je Hejg.

Na pitanje šta mogu Britanija, EU i SAD da urade povodom sankcija koje su usledile protiv Rusije, on je odgovorio da su u pripremi nove mere protiv Rusije.

"Ukoliko bude neophodno možemo uraditi mnogo više. To bi bile sankcije u oblasti trgovine, finansija, naročito u ekonomiji. Ovakve mere su sada u pripremi i one će stupiti na snagu ukoliko situacija od strane Rusije dodatno eskalira kada je u pitanju kriza u Ukrajini.

Na pitanje da li je vreme za nešto drugo kada diplomatija ne daje rezultate, Hejg navodi da bi uvek trebalo da budu otvoreni za nova rešenja.

"Mislim da bi uvek trebalo da budemo otvoreni za nova rešenja, ali već ulažemo sve napore. Generalni sekretar UN posetio je Mosvku i Kijev. Iskoristili smo sve diplomatske mogućnosti kako bi se napravio iskorak. U izostanku sporazuma sa Rusjom, moramo učiniti sve što je u našoj moći da podržimo Ukrajinu u nastojanju da postane uspešna zemlja, a ne zemlja koju Rusija kontinuirano slabi", navodi britanski ministar spoljnih poslova.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Milorada Dodika da će Republika Srpska slediti svetske primere, pozivajući se na događanja u Italiji, referendumu u Škotskoj i Kataloniji, Hejg je izjavio da država mora da funkcioniše kao celovita zemlja i da će raspad BiH naići na snažan otpor u svetu.

"Pre svega, Škotska je suprotan primer u odnosu na ono što se desilo na Krimu, tamo će se u septembru održati refendum, ali legalno u saglasnosti sa svim delovima Ujedinjenog Kraljevstva. Zakon koji omogućava održavanje izglasala je u Londonu britanska vlada. To je potpuno suprotna situacija od one na Krimu.

Ono što je važno ovde u BiH jeste da se prepozna važnost funkcionisanja kao celovite države. Čvrsto verujem u njenu sposobnost da se pridruži njenim susedima i ostvari svoju evropsku budućnost. Podržavam buduće članstvo BiH u NATO i EU. Međutim, to će se desiti samo ako BiH bude funkcionisala kao država, a to znači da je mapa konačna i da ljudi mogu zajedno sarađivati, a napori kojima se želi izazvati raspad BiH, će naići na snažan otpor Ujedinjenog Kraljevstva, ali i velikog dela međunarodne zajednice", zaključuje Hejg.

http://www.youtube.com/watch?v=w8yXso-tG1k

(Intervju 20)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track