VIDOVDAN U ANDRIĆGRADU: Patrijah služio liturgiju u crkvi Svetog cara Lazara
Foto: Reuters

Stogodišnjica Sarajevskog atentata

VIDOVDAN U ANDRIĆGRADU: Patrijah služio liturgiju u crkvi Svetog cara Lazara

Društvo -
Liturgiji su prisustvovali princ Aleksandar Karađorđević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, akademik Matija Bećković i režiser Emir Kusturica

VIŠEGRAD - U Andrićgradu je počelo obeležavanje Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, i stotinu godina od Sarajevskog atentata.

Patrijarh je, prošetavši Ulicom Mlade Bosne kroz špalir građana, pripadnika Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, članova kulturno-umjetničkih društava, sveštenstva i monaštva, došao do hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu.

Obeležavanje je počelo svetom arhijerskom liturgijom u crkvi Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika, koju je služio srpski patriarh Irinej. Liturgiji su prisustvovali princ Aleksandar Karađorđević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, akademik Matija Bećković i režiser Emir Kusturica.Najavljeno je da će patrijarh Irinej služiti i parastos svim izginulim Srbima od Kosovskog boja do danas. Crkva Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu je modifikovana kopija manastira Visoki Dečani. Sam čin otvaranja najaviće orkestar Garde Vojske Srbije, a potom će gosti krenuti ulicom Mlade Bosne do Trga Petra Petrovića Njegoša i spomenika Njegošu, koji će biti zvanično otvoren.

Na Trgu će nastupiti Vojni orkestar Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički", a potom je najavljeno svečano otvaranje dva studenska doma u Andrićgradu. Programom je dalje najavljeno razgledanje Otomanskog trga ispred Karavan saraja i Sahat-kule, gde će nastupiti "No smoking orkestar".

Povodom obeležavanja 100 godina od atentata na Franca Ferdinada i u Sarajevu će biti održane brojne svečanosti. Koncert Bečke filharmonije u sarajevskoj Većnici biće krunu bogatog programa koji je pripremila fondacija "Sarajevo - srce Evrope".

Sa Vizantijskog trga u nebo će biti pušteno jato belih golubova, a potom će na trgu biti održan muzički performans grupe "Vrelo", Vasilise, Marte Hadžimanov i Hora "Jedinstvo" iz Kotora. U Galeriji "Lubarda" biće otvorena izložba slika akademskog slikara Momira Bulatovića - portreti svih učesnika Sarajevskog atentata pod nazivom "1914. - najt vižn".

Posle toga u Andrićevom institutu biće održana promocija knjige "Sarajevski atentat - povratak dokumentima", autora Miroslava Perišića, u izdanju Andrićevog instituta i Arhiva Srbije, te promocija medjunarodnog istorijskog časopisa "Vekovi" u izdanju Andrićevog instituta i junskog broja "Istorijskih svesaka". U multipleksu "Doli Bel" večeras će biti prikazan film "Atentat, Sarajevo 1914", austrijskog reditelja Andreasa Prohaske.

Na zidu bioskopa predviđeno je otkrivanje velikog mozaika "Mlada Bosna", na kojem su predstavljeni Gavrilo Princip i mladobosanci, rad magistra slikarstva iz Beograda Bisenije Tereščenko. Prilikom otkrivanja mozaika predviđeno je obraćanje predsednika RS Milorada Dodika, premijera Srbije Aleksandra Vučića i režisera Emira Kusturice.

U kasnim večernjim časovima biće izvedena rekonstrukcija Sarajevskog atentata u scenskom prikazu u tri čina “ "Pobunjeni andjeli", radjenom prema ideji Emira Kusturice. Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata u Andrićgradu biće završeno nastupom Akademskog hora ruske armije "Aleksandrov" na Trgu Petra Drugog Petrovića Njegoša.

SPC odlikovala Dodika i KusturicuSveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je Orden Svetog kralja Milutina predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i idejnom tvorcu Andrićgrada, režiseru Emiru Kusturici.

Patrijarh Irinej je u Andrićgradu rekao da je ovaj orden Dodiku i Kusturici dodeljen na predlog vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija. Prema njegovim rečima, oreden je Dodiku dodeljen za "delatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanu njegovim nesebičnim pomaganjem" prilikom izgradnje crkve Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu.

Orden je Kusturici dodeljen za "njegovo istrajno svedočenje tradicionalnih i zadužbinarskih vrednosti, naročito pokazanih izgradnjom hramova na Mokroj Gori i u Andrićgradu". U Andrićgradu se danas obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata i proslavlja Vidovdan, krsna slava Vojske RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track