Viktor Janukovič naredio da se puca u demonstrante i sudiće mu se za masovno ubistvo!
Foto: Reuters

Istraga

Viktor Janukovič naredio da se puca u demonstrante i sudiće mu se za masovno ubistvo!

Planeta -
Naloge da se puca na demonstrante u Kijevu davao svrgnuti predsednik Viktor Janukovič, a pripadnici specijalne jedinice "Berkut" (Suri orao) odgovorni su za smrt 17 osoba u ulici Institutskoj, kaže Arsen Avakov

KIJEV - Bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič naredio je da se puca na demonstrante od 18. do 20. februara tokom nereda u Kijevu, gde je prema zvaničnim podacima poginulo 118 osoba, a 17 osoba ubijeno je u Institutskoj ulici u Kijevu okom sukoba demonstranata sa policijom, izjavio je novinarima Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine, dodajući da je zbog ovih optužbi uhapšeno 12 osumnjičenih pripadnika jedinice Berkut.

Istovremeno, BBC saznaje da je podignuta optužnica zbog masovnog ubistva protiv Janukoviča i da će se njemu i njegovom šefu bezbednosti Aleksandru Jakimenku suditi. Glavni državni tužilac Ukrajine već je izdao nalog za hapšenje bivšeg šefa države, potvrđuje Itar-tass..

Avakov: Janukovič izdao naredbu za pucanje, foto: Reuters
Avakov: Janukovič izdao naredbu za pucanje, foto: Reuters

"Janukovič je izdao tu kriminalnu naredbu (...) da se otvori vatra na demonstrante od 18. do 20. februara", rekao je Avakov na konferenciji za novinare o preliminarnim nalazima istrage. Janukovič je juče u intervjuu za APTN i NTV rekao da on nije naređivao da se puca na demonstrante na Majdanu. "Princip koji sam oduvek ispovedao je nikakva vlast ne vredi kapi prolivene krvi", rekao je Janukovič.

Avakov je rekao da je u pogibije 20. februara umešano više od 30 ljudi, dok je vršilac dužnosti glavnog tužioca Oleg Mahnicki rekao da su to bili "saradnici MUP, Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i drugi".

(Kurir/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track