Viza i Masterkard iznenada blokirale nekoliko ruskih banaka
Foto: Reuters

Blokada bez najave

Viza i Masterkard iznenada blokirale nekoliko ruskih banaka

Planeta -
Među bankama čijim su klijentima Viza i Masterkard blokirale usluge je i banka "Rusije" u kojoj Vladimir Putin hoće da otvori račun

MOSKVA - Američke kompanije za bankovne kartice Viza i Masterkard prekinule su bez prethodne najave svoje usluge klijentima više ruskih banaka posle objave Vašingtona da uvodi sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima, saopštile su ruske banke koje je pogodila ta mera.

Banka Rusija, koja je obuhvaćena američkim sankcijama, saopštila je danas da su Viza i Masterkard "bez upozorenja prestali da pružaju svoj servis plaćanja klijentima banke". Njena sestra banka, Sobinbank je takođe pogođena. Banka SMP, koju kontrolišu braća Arkadi i Boris Rotenberg, čija imena su dodata na spisak za sankcije, objavila je takođe da su blokirane transakcije njenih klijenata koji imaju kreditne kartice Viza i Masterkard.

Konkretno, klijenti ne mogu da podižu novac sa svojim karticama osim u bankomatima ove banke ili partnerskih banaka i više ne mogu sa njima da kupuju.

Američki predsednik Barak Obama juče je objavio da je lista ruskih zvaničnika pogođenih sankcijama proširena i da se njoj dodaju oligarsi i bankari bliski Vladimiru Putinu. Među njima su Genadi Timčenko, Arkadi Rotenberg i Juri Kovalčuk, predsednik Banke Rusija koji se smatra "ličnim bankarom visokih ruskih zvaničnika, uključujući i Putina". Prema sankcijama njihova moguća imovina u SAD je zamrznuta i zabranjeno im je poslovanje sa američkim državljanima ili firmama. Sama banka je takođe obuhvaćena novim sankcijama.

(Kurir/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja