Vlada Srbije danas predstavlja novi paket ekonomskih mera

Najsiromašniji neće biti na udaru

Vlada Srbije danas predstavlja novi paket ekonomskih mera

Politika -
Očekuje se stezanje kaiša jer će ubuduće moći da se troši samo onoliko koliko se zaradi

BEOGRAD - Vlada Srbije danas bi trebalo da predstavi novi paket mera koji će biti usmeren ka ekonomskoj i finansijskoj konsolidaciji zemlje, ali neće pogoditi najsiromašnije slojeve društva.

Prema najavama koje su se ovih dana čule od srpskih zvaničnika, očekuje se "stezanje kaiša", jer će ubuduće moći da se troši samo onoliko koliko se zaradi.

Mere će, prema rečima premijera Ivice Dačića, biti usmerene ka tome da se obezbedi ekonomska i finansijska konsolidacija, što znači smanjenje budžetskog deficita, veću naplatu prihoda i sa druge strane mogućnost da jedan deo bude plasiran u podsticanje proizvodnje, odnosno ekonomski rast i razvoj.

Predložene mere će omogućiti štednju i stezanje kaiša "kod onih koji to zaista mogu da podnesu", kazao je premijer. Dačić je rekao da mere koje će biti preduzete nemaju direktne veze sa posetom Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji, navodeći da je to "upoznavajuća" poseta koja se događa jednom ili dva puta godišnje tokom koje se predstavnici MMF upoznaju sa situacijom i daju svoje predloge, da ih zanimaju opšte tendencije i da ne ulaze u pojedinačne probleme.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić najavio je teške, ali jedine moguće mere za spas ekonomije koje će podrazumevati "kresanje" budžeta. "To nisu popularne mere i niko to ne voli da čuje, ali ja ih izgovaram i ja ću lično sa tim izaći, jer to su desetine miliona evra koje ćemo uštedeti", rekao je Vučić.

Prethodnih godina mnogo je trošeno, više nego što je zarađeno i nama ne preostaje ništa drugo nego da se ponašamo ozbiljnije i odgovornije prema našsoj deci i budućnosti, rekao je on. "Biće teških mera, kresanja budžeta, a ima i dodatnih ideja o pitanju korišćenja službenih automobila, o službenim putovanjima, putovanjima u inostranstvo, dnevnicama..", ukazao je Vučić.

Posao države biće da se bori protiv utaje poreza, sive ekonomije, šverca i svega što je suprotno interesima privrede. "Niko nas neće spasiti, ni Nemačka, ni Rusija, ni Amerika, ni šeik ako sami sebe ne počnemo da spasavamo", rekao je Vučić i dodao da nije država ta koja treba da nađe posao bilo kome, već da stvori uslove za zapošljavanje.

Posao države je da podstiče privatni biznis, rekao je Vučcić, napominjući da se Srbija prethodnih godina samo zaduživala, proizvodnja nije napredovala, a sada je došlo sve na naplatu. U državnom sektoru, prema njegovim rečima, samo se podižu plate, dok privatni sektor to ne može da izdrži.

"Pitam na koji način da smanjimo dva posto budžetskog deficita, od koga da uzmemo taj novac? Da povećamo poreze, ukinemo železnice, povećamo PDV...? To nije rešenje", podvukao je Vućić i dodao da Međunarodni monetarni fond traži solidarni porez na plate u javnom sektoru i to ne samo na one od 50.000 i 70.000, već i na one od 40.000. MMF, prema njegovim rečima, traži dodatno otpuštanje u javnom sektoru, a država će morati nešto da preduzme i uštedi.

Ministar finansija Lazar Krstić kaže da bi se obezbedila finansijska stabilnost zemlje i zdrav rast privrede, neophodno je da se učini napredak u pet oblasti - naplate poreza i akciza, reforme javnog sektora, rešavanja problema javnih preduzeća u restrukturiranju, zaustavljanja rasta javnog duga i kreiranja novog poslovnog ambijenta. On je procenio da će javni dug, koji je na kraju prošle godine iznosio skoro 19 milijardi evra, na kraju 2013. biti 21 milijarda evra.

Krstić je objasnio da će javni dug morati da raste do trenutka kada će biti na održivom nivou, dodajući da će za postepeno smanjivanje javnog duga biti potrebno tri do četiri godine. Prema njegovim rečima, ekonomski problemi u Srbiji će se rešavati sistematično i sistemski, "a ne preko kolena" i svi će morati da ponesu teret ukoliko žele da najavljene mere daju efekte. On je dodao da se mora istrajati u tome da se javni sektor učini efikasnijim i da se on uredi na najefikasniji način.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da u vladi postoji strateška saglasnost šta treba da se uradi. Radulović je rekao da je situacija u budžetu teška i da moraju da se izvedu nepopularni i teški potezi. "Moramo unutar onoga što je dostupno da pronađemo najbolje moguće rešenje. Naravno da treba da smanjimo potrošnju, naravno da treba da smanjimo trošenje na stvari na kojemo bacamo novac. Međutrim, s druge strane moramo da imamo strategiju za rast", rekao je Radulović i podsetio da Srbija ne sme da ponovi grešku od pre godinu dana kada je imala povećanje poreza, a smanjenje privredne aktivnosti

Minstarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da će iza paketa ekonomskih mere stati kompletna vlada. "Neke mere moraju da se donesu i to donosimo kao kompletna vlada. Niko pojedinačno neće izaći i govoriti svoje mere. Zajednički ćemo izaći pred javnost sa tim", rekla je Mihajlović

Prema rečima Siniše Malog, savetnika prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića zaduženog za privredu i finansije, mere koje će država preduzeti predstavljaće prekretnicu - više se nećemo zaduživati, "stegnućemo kaiš" i trošiti samo koliko zaradimo.

Prema njegovim rečima, nove mere vlade biće sprovedene u dva segmenta - jedan će se odnositi na konsolidaciju javnih finansija a drugi na strukturne reforme. On je istkao da će se subvencije javnim preduzećima smanjiti, a uvesti profesionalizacija mendžmenta, nove procedure i načini upravljanja karakteristični za privatne kompanije.

Drugi set mera usmeren je na povećanje privrednih aktivnosti, podsticanje izvoza i povećanje BDP-a. Namera je da se podigne nivo privrednog rasta, i da privatni sektor postane nosilac privrednog razvoja kao što je to u svim razvijenim zemljama sveta, zaključio je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track