Vlada Srbije odala poštu ubijenom premijeru Đinđiću
Foto: Tanjug

Godišnjica atentata

Vlada Srbije odala poštu ubijenom premijeru Đinđiću

Društvo -
Godišnjica smrti predsednika Vlade Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića, ubijenog u atentatu 2003. godine, biće danas obeležena nizom manifestacija, od kojih će neke biti nestranačkog karaktera
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije položili su danas oko 10 sati venac na spomen ploču ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u Nemanjinoj 11, a u toku dana poštu su odali ili će odati i članovi Đinđićeve vlade, građani, partijski saradnici, pojedinci...

Poštu ubijenom premijeru odali su članovi vlade - premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, ministari finansija Lazar Krstić, sporta Vanja Udovičić, odbrane Nebojša Rodić, energetike Zorana Mihajlović, prosvete Tomislav Jovanović, zdravlja Slavica Đukić Dejanović, spoljnih poslova Ivan Mrkić, kulture Ivan Tasovac, poljoprivrede Dragan Glamočić.

Godišnjica smrti predsednika Vlade Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića, ubijenog u atentatu 2003. godine, biće danas obeležena nizom manifestacija, od kojih će neke biti nadstranačkog karaktera, a neke će organizovati demokrate i fond koji nosi njegovo ime.

Nekadašnji lider DS Boris Tadić jutros je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju položio je cveće na grob ubijenog premijera, a isto su učinili i čanovi Zajedno za Srbiju predvođeni liderom Dušanom Petrovićem.

Petrović je nakon polaganja venca rekao da je siguran da bi Đinđić, da nije mučki ubijen, danas tražio da se radi više."Da radimo na sebi, ali da radimo i sa građanima uz stalno insistiranje na obezbeđivanju što šire podrške viziji moderne, stabilne, ekonomski jake države sa razvijenim institucijama" rekao je Petrović.

Godišnjica Zorana Đinđića biće obeležena i nizom manifestacija, od kojih će neke biti nadstranačkog karaktera, a neke će organizovati demokrate i fond koji nosi njegovo ime.

Demokratska stranka će, na dan Đinđićeve smrti organizovati završnu predizbornu konvenciju na Trgu Republike, a potom, u spomen na Đinđića, i šetnju centrom Beograda, takozvanom "medijskom trasom".

Funkcioneri stranke će pre podne, u 11 sati, posetiti Đinđićev grob, u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, a u 14 sati će, u organizaciji fonda "Zoran Đinđić" i DS, biti održano finale takmičenja "Besede u Zoranovu čast".

U Beogradu će prepodne biti održana i tradicionalna "Šetnja za Zorana", u okviru koje će se građani u 11 sati uputiti ka Vladi Srbije, ispred koje je Đinđić ubijen, a zatim ka Novom groblju.U pozivu koji je Liberalno-demokratska partija prošle sedmice uputila građanima ističe se da "Šetnja za Zorana" nije stranački skup.

"U šetnju pozivamo sve koji osećaju da u njoj treba da učestvuju, bez obzira na to da li su članovi stranke. Šetnja za Zorana za LDP nikada nije bila partijski skup, nego zajednički izraz građanskog poštovanja i sećanja na političke rezultate Đinđićeve politike i napor građanki i građana Srbije da ne dozvole da se ta uspomena izbriše i zaboravi", navodi se u saopštenju LDP.

Građani su pozvani da u šetnji učestvuju bez stranačkih obeležja, kako bi se očuvao nadstranački karakter događaja i sprečila njegova zloupotreba u predizbornoj kampanji, a LDP će tog dana obustaviti sve predizborne aktivnosti.

Proteklih godina su, na dan Đinđićeve smrti, počast pokojnom premijeru na parkingu u Nemanjinoj 11 odavali i najviši funkcioneri Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track