Vlahović i Đunić pod istragom u Austriji?!
Foto: KURIR

Dokle više isti tandem

Vlahović i Đunić pod istragom u Austriji?!

Politika -
Ovaj srpski dvojac našao se na meti vlasti u Austriji zbog malverzacija pri kupovini 145 hektara zemljišta u Surčinu 2006. godine

BEOGRAD - Bez njih nema ni prodaje ni kupovine!Funkcioner Demokratske stranke Aleksandar Vlahović i tajkun Danko Đunić našli su se u istrazi austrijskih državnih organa ( Ustanova za nadzor finansijskog tržišta - FMA). Naime, njihova imena dovode se u vezu s malverzacijama vezanim za 145 hektara zemljišta u Surčinu. Prema pisanju bečke štampe, u Austriji se protiv direktora Rajfajzen banke internešenel Herberta Stepića vodi istraga zbog sporne kupovine 145 hektara državnog zemljišta u Surčinu za svega 23 miliona evra, iako ono vredi 65 miliona evra.Kako pišu, sporno zemljište 2006. kupila je firma s Kipra „Entus ltd“, čiji su vlasnici, s jedne strane, Herbert Stepić i Martin Švedler, dok ostalih 50 odsto pripada firmi „Eki investment“, čije su gazde u trenutku kupovine zemljišta bili Đunić, Vlahović i njihov partner Dragan Lazarević. Zanimljivo je i to da im je pare za tu kupovinu dala Hipo banka iz Austrije, čiji je šef banke osuđen zbog malverzacija.Kako Kurir nezvanično saznaje, ovo je deo zemljišta firme PIK „Zemun“, o čijoj sumnjivoj prodaji je Kurir već pisao.Đunić i Vlahović su 2006. godine kupili 35 hektara zemlje za 17,5 miliona evra. A to isto zemljište je pre toga plaćeno 36 miliona dinara. Zbog toga su direktori PIK „Zemun“ uhapšeni još u novembru 2007. i terete se da su oštetili državu za više od 3,5 milijardi dinara. Međutim, istraga nikad nije došla do ove dvojice.

Kurir od 14.5. 2012.
Kurir od 14.5. 2012.

Danko Đunić na graniciDanku Đuniću nismo uspeli ni da postavimo pitanje jer je, čim smo se predstavili, rekao da je na granici i da ne može da priča. Posle toga je prekinuo vezu. Na mobilni telefon Aleksandra Vlahovića javila se ženska osoba, koja nam je obećala da će se Vlahović javiti kad sastanak bude završen. Ali do zaključenja broja to se nije desilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track