SEVASTOPOLJ: Ruski vojnici uzeli oružje iz baze i mornarničkog centra
Foto: Reuters

Rat u Ukrajini

SEVASTOPOLJ: Ruski vojnici uzeli oružje iz baze i mornarničkog centra

Planeta -
Ruski vojnici pokupili i odneli pištolje, puške i pakete municije iz radarske baze u blizini grada Sudak.

SEVASTOPOLJ - Ruski vojnici uzeli su oružje iz radarske baze i ukrajinskog mornaričkog centra za obuku na Krimu i pozvali svoje osoblje da "stane uz legitimne lidere Krima", javila je jutros ruska novinska agencija Interfaks.

Ruska agencija navodi, pozivajući se izvor u ukrajinskog ministarstva odbrane, da su ruski vojnici pokupili i odneli pištolje, puške i pakete municije iz radarske baze u blizini grada Sudak.

Druga grupa ruskih vojnika uklonila je oružje iz ukrajinskog mornaričkog centra za obuku u lučkom grad Sevastopolj, gde Rusija ima vojnu bazu za svoju Crnomorsku flotu, prenela je agencija Rojters.

Guverner ruskog regiona Belgorod na zapadu zemlje rekao je danas da su oružane grupe pokušale da odseku put koji vodi ka ukrajinskoj granici, javlja Interfaks.

"Naoružani ljudi krstare oblašću. Bilo je pokušaja da se preseče put od Moskve do Krima. Ovo je zaista zabrinjavajuće", rekao je guverner Jevgenij Savčenko povodom jučerašnjih događajima u regionu Belgorod.

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin ističe da je Sevastopolj na Krimu "dom" ruske Crnomorske flote, javlja ruska agencija Itar Tas s.

Komentarišući pozive bivših ukrajinskih predsednika Leonida Kravčuka, Leonida Kučme i Viktora Juščenka za raskid Karkovskog ugovora koji tretira vojnu bazu ruske flote na Krimu, Rogozin je rekao da Crnomorska flota nije beskućnik.

"Crnomorska flota nije beskućnik. Sevastopolj je njihov dom. A vi bolje da se bavite svojim unucima", poručio Rogozin bivšim ukrajinskom predsednicima na tviteru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track