VOJSKA U AKCIJI: Srbija napala Rumuniju!

VOJSKA U AKCIJI: Srbija napala Rumuniju!

Društvo -
Pripadnici avijacije Vojske Srbije danas su presreli jedan transportni rumunski avion i napali vojni poligon u Rumuniji, ali u okviru vojne vazduhoplovne vežbe

BEOGRAD - Pripadnici avijacije Vojske Srbije danas su presreli jedan transportni rumunski avion i napali vojni poligon u Rumuniji, ali u okviru vojne vazduhoplovne vežbe.

Prva faza bilaterlne vojne vežbe "Er solušn 2013." u kojoj učestvuje 200 pripadnika vojske i 18 aviona iz Srbije i Rumunije izvedena je na aerodromu Batajnica i dva rumunska vojna aerodroma. Vežba je počela istovremenim poletanjem transportnih aviona iz Srbije i Rumunije koje su kasnije presreli lovci - Mig 21 zahtevajući od njih da prinudno slete.

Nakon poletanja transporetera sa aerodroma u Batajnici poletela su i četiri aviona super Galeb koja su fiktivno napala vojni poligon u Rumuniji. U istom trenutku iz Rumunije poletela su dva Miga 21 lanser koja su se usmerila na vojni poligon u Srbiji. Komandant vazduhoplovne vojne vežbe Predrag Bandić rekao je novinarima da je današnja vojna vežba rezultat profesionalne i prijateljske saradnje koja datira iz 2009. godine.

"Vežba je specifična u regionu i svetu zato što su izvršeni zajednički letovi i borbeni zadaci za koje je bilo neophodno otvaranje vazdušne granice dve zemlje, što je omogućeno tehničkim sprazumom", kazao je Bandić. Predstavnik rumunske vojne avijacije Aurelijan Nita rekao je novinarima nakon vojne vežbe da je veoma dobro što se nastavila dugogodišnja saradnja koja je omogućila razmenu pozitivnih iskustva ali i onih rešavanju problema sa kojima su avijacije dve zemlje suočene.

Današnja vežba kasnila je više od jednog sata zbog tehničkih problema prilikom poletanja transportnog aviona iz Rumunije, nakon čega im je Vojska Srbije pritekla u pomoć ustupivši im za vežbu svoj Antonov. Sutra će se nastaviti vazduhoplovna vežba u okviru koje će se organizvovati traganje i spasavanje oborenog pilota, u toj vežbi prvi put će učestvovati i helikopteri.

Major Boško Šerbedžija rekao je da je najveći značaj vežbe u tome što se sve odvija u realnom vremenu i realnim uslovima. Prema njegovim rečima, cilj vežbe je da se u slučaju potrebe združenim snagama donese mir i stabilnost u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track